Analiza: Šest osnovnih teza za i protiv objave Registra hrvatskih branitelja


ANALIZIRALI smo najčešće spominjane razloge koji su se mogli čuti u medijima za i protiv objave registra hrvatskih branitelja.

1. Objava Registra izazvala bi podjele među hrvatskim braniteljima

PROTIV OBJAVE Dio branitelja, ali i političara smatra kako uzajamne optužbe i prozivanja o tome gdje je tko i koliko bio u Domovinskom ratu, koliko je tko zaslužan i što je dobio, bi dovelo u pitanje jednu od najvećih vrijednosti Domovinskog rata: zajedništvo hrvatskih branitelja koje očito "nekima smeta". Oni koji ne žele objavu Registra smatraju kako se zagovornici objave rukovode sa starorimskom mudrošću "Zavadi pa vladaj".

ZA OBJAVU Dio Hrvata smatra kako je najveća vrijednost objave Registra upravo u činjenici da će se napokon odvojiti "žito do kukolja", odnosno pravi branitelji, od lažnjaka. Isto tako naglašava se i veliki broj braniteljskih udruga od kojih se neke izravno sumnjiči da skrivaju među sobom lažne branitelje. Vrijeme je da se poslije 19 godina napokon raščisti tko se okoristio braniteljskim povlasticama, a nije smio upravo zbog časti Domovinskog rata.

2. Objavom Registra izašli bi i osobni podaci koji bi naštetili pravim braniteljima

PROTIV OBJAVE Objava Registra hrvatskih branitelja pokrenula bi u Hrvatskoj lov na vještice. Ako se registar legalizira odnosno ozakoni te ostane da kraj imena i prezime nema JMBG-a ili adrese te se ne može utvrditi o kome je riječ izazvalo bi lov na vještice u kojem bi stradali i nevini. Ukoliko se i objave osobni podaci svakako treba naglasiti kako bi se eventualno iz Registra mogli biti vidljivi i svi oni koji boluju od PTSP-a što bi moglo prouzročiti probleme u osobnom, ali i poslovnom životu.

ZA OBJAVU Za objavu Registra potrebna je i posebna zakonska regulativa na koju se pozivaju Ivo Josipović ali i premijerka Jadranka Kosor. Upravo je premijerka Kosor govoreći kako nije protiv objave Registra naglasila kako bi za objavu osobnih podataka svaki branitelj koji je na popisu primjerice morao dati osobno odobrenje, što bi bilo jedno od mogućih rješenja. Potrebno je razjasniti pravnu situaciju, odnosno utvrditi zakonsku regulativu te objaviti Registar s jasnim zakonom koji onemogućuje manipulaciju.

3. Zašto se ne objavi registar-lista pripadnika NOB-a ratnih profitera, dezertera i ostalih pa onda branitelja

PROTIV OBJAVE Branitelji se smatraju izravno pogođeni činjenicom da se gotovo ništa ne zna o podacima agresora na Hrvatsku, posebice onih koji nisu procesuirani. Zahtjeva se i objava aboliranih sredinom devedesetih te popisi dezertera, ratnih profitera te svih povlaštenih mirovina od pripadnika NOB-a, Hrvatske domovinske vojske, suradnika Udbe i SDS-a. Zahtjeva se prvo objava tih lista pa tek onda Registra.

ZA OBJAVU Ako su branitelji bili prvi na liniji obrane Hrvatske, zašto ne bi bili prvi i na liniji raščišćavanje ostalih koruptivnih odnosa koji bi bili dodatni okidač i podstrek u borbi protiv primjerice "ratnih profitera". Nakon Registra i objave podataka braniteljske udruge čiste od bilo kakve sumnje bile bi jače u borbi protiv ostalih nepravdi kao što su primjerice - ratno profiterstvo.

4. Objaviti Registar znači objaviti adresar svih udjeličara Fonda hrvatskih branitelja

PROTIV OBJAVE Adresar udjeličara može bitno uzdrmati vrijednost Fonda koja je u proteklih tri godine rasla od narasla 450 do 760,00 kuna po udjelu. Objava Registra izazvala bi stampedo prodaje udjela i uzrokovala gašenje Fonda hrvatskih branitelja, a bez Fonda nema ni Zaklade niti Fonda za stipendiranje.

ZA OBJAVU Udjeli su se upravo dobivali na temelju Registra. Kriterije za izračunavanje udjela u Fondu predložila Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata sastavljena samo od 14 takvih udruga, od 200-tinjak postojećih. Isto tako zna se primjerice tko posjeduje dionice i udjele nekih tvrtki, što je vrlo lako provjerljivo pa nije dolazilo do stampeda samo na temelju "adresara". Budući da se radi o fondu, Ministarstvo branitelja uvijek može donijeti odluku da se udjeli mogu prodati samo njima kao što je donijela takvu odluku već jednom u prošlosti.

5. Objava Registra bila bi učinkovita u otkrivanju lažnih branitelja

PROTIV OBJAVE Zagovornici teorije da je bolje da se Registar ne objavi smatraju da dosadašnji sustav detekcije lažnih branitelja radi sasvim dobro. Barata se podacima kako je samo u posljednje tri godine iz Registra izbačeno 1800 lažnih branitelja te da se svaka prijava protiv eventualnog lažnog branitelja brzo procesuira s pravorijekom. Tako je savjetnik predsjednika Ive Josipovića za branitelje Predrag Matić Fred bio predmetom jedne takve sumnje nakon čega je brzo provedena istraga koja ga je oslobodila sumnji. Zagovornici objave izrijekom se zalažu za kompletnu reviziju Registra.

ZA OBJAVU Ne može se prijaviti nekoga da je lažni branitelj ako se za njega ni ne zna je li u Registru ili nije. Objavom podataka to bi postalo javno te si vrlo brzo našli suspektivni branitelji. Jedino objavom Registra provela bi se transparentna revizija branitelja nakon koje bi bili jasno vidljivi rezultati.

6. Nitko nije objavio Registar vojnih osoba

PROTIV OBJAVE Jedna od najčešće spominjanih argumenta u borbi za i protiv objave Registra branitelja bio je podatak kako nitko nije objavio registar - listu vojnih osoba. Taj podatak koristili su i članovi Vlade Jadranke Kosor kada su objašnjavali zašto ne bi bilo dobro da se objavi Registar. Tada se govorilo da se otkrivaju neke službene tajne, identiteti osoba, važni datumi o pokretu jedinica. "Objavom Registra branitelji bi mogli imati velike neugodnosti i zbog toga nitko na svijetu nije objavio popis svojih branitelja", citiraju mnogi dodajući i kako se rat vodio nedavno te da se može usporediti s vijetnamskom dokumentacijom SAD-a koji je ratovao na drugom kontinentu.

ZA OBJAVU Slične baze ratnih veterana javno su dostupni dokumenti. Primjerice, američki zakoni detaljno definiraju objavu tih podataka te posebice njihovu zaštitu. Tvrdnja da nitko nije objavio ne može stajati kao argument jer zakoni drugih zemalja jasno definiraju zabranu bilo kakve manipulacije dokumentima.

index.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura