Ivić: Uvjeren sam da su podaci o registru ukradeni


Ministar MOBMS Tomislav IvićUvjeren sam ipak da su ti podaci izneseni iz sustava, da nije bilo hakerskih upada te da su oni naprosto ukradeni. Pojedinci ili pojedinac moraju biti svjesni da će za to snositi odgovornost i određene sankcije, rekao je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti
Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić za Vjesnik govori o posljedicama koje je izazvala nelegalna objava djela Registra hrvatskih branitelja te razlozima, ponajprije sigurnosnima, zbog kojih Registar hrvatskih branitelja nije za javnu objavu.
• Ima li posljedica zbog objave djelomičnih informacija iz Registra hrvatskih branitelja?
- Ovo što je objavljeno nije nikakav Registar, nego baza i dio podataka koji su u samom početku korišteni za izradu Registra hrvatskih branitelja. Ta baza je apsolutno nekompletna, netočna i ima niz nedostataka. Na to su ovih dana upozoravali i sami branitelji jer su kontrolirali jesu li njihovi ratni putovi točno navedeni. Riječ je o materijalu koji može među braniteljima napraviti samo pomutnju. Primio sam niz dopisa i poziva branitelja koji su ogorčeni što je dio informacija iz baze uopće objavljen, a posebno na ovakav način. Isto tako, oni koji su u toj bazi, ne znači da su na kraju ušli u konačni Registar.
• Koje bi bile posljedice kad bi se pravi Registar objavio?
- Podaci u Registru su prije svega osobnoga karaktera, oni daju informacije i o ratnim putovima koji imaju određeni stupanj tajnosti. Nigdje u svijetu nijedna zemlja takve podatke ne objavljuje na ovaj način, putem interneta, kada ih praktički ulica dobiva ima uvid. Posebno smo upozoravali da su neki branitelji još uvijek pripadnici Oružanih snaga, policije pa i obavještajnih službi. To je dodatni razlog da se Registar ne objavi. Objavom bi također na pladnju dali podatke o građanima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu stranim obavještajnim službama, što bi bio presedan. I sami branitelji upozoravaju da mogu imati problema pri putovanju, bilo kroz Republiku Srpsku ili Srbiju, bilo da traže vizu za neke zemlje pa ih teže dobivaju. Bilo je takvih slučajeva u bližoj prošlosti da branitelji nisu mogli dobit vizu za Australiju ili su na teži način dobivali vizu za Kanadu.
• Do kuda je stigla istraga?
- To trebate pitati ministra unutarnji poslova Tomislava Karamarka, no naša su ministarstva zajedno podnijela kaznene prijave Državnom odvjetništvu i naravno da se istraga provodi. Djelatnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koji su imali doticaj s bazom podataka u srijedu su prošli obavijesne razgovore i bili na poligrafskom ispitivanju. Kao ministru mi je drago da apsolutno nema nikakve sumnje u to da su podaci izašli iz mog ministarstva. U to sam bio i ranije uvjeren jer u Ministarstvu imamo dobar kompjutorski i informatički sustav te ti podaci ne mogu lako izaći u javnost. Uvjeren sam ipak da su ti podaci izneseni iz sustava, da nije bilo hakerskih upada te da su oni naprosto ukradeni. Pojedinci ili pojedinac moraju biti svjesni da će za to snositi odgovornost i određene sankcije.
• Očekujete li nove političke inicijative za objavu Registra?
- Rasprava o Registru traje još od trenutka kada je prvi put napravljen i javno objavljen. Nije dobro da se rasprave o njegovoj objavi potiču zbog politikantstva i skupljanja jeftinih političkih bodova. Činjenica je da oporbene stranke u proteklih pet godina nijednom nisu, u Saboru pisano ili na drugi način, potaknule izmjenu zakona koji priječe objavu Registra, počevši do Ustava pa do ostalih zakona. Nijedne inicijative u tom smislu nije bilo i ta se priča o objavi izvlači samo zbog politikantstva.
• Je li ovaj slučaj utjecao na poslovanje Fonda hrvatskih branitelja?
- Mislim da poslovanje Fonda time ipak nije ugroženo. Nisam provjeravao vrijednost udjela na današnji dan, no mislim da se nije bitno promijenila. Još jedan argument da se Registar ne objavi je i Zakon o investicijskim fondovima koji zabranjuje objavu popisa udjelničara u investicijskim fondovima, pa tako i udjelničare u Fondu hrvatskih branitelja. Objavom Registra ti bi se podaci o udjelničarima javno objavili.

www.vjesnik.hr

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura