Evidencije branitelja vođene bez zakonske osnove


Zbirka osobnih podataka Ministarstva branitelja više nalikuje na registar kakav je bio predviđen pravilnikom iz 2002. godine.

Evidencija branitelja u MORH-u traje još od 1. siječnja 1999. godine, a u MUP-u od 1. siječnja 1997. godine, premda su zakoni i pravilnici što propisuju način formiranja registra i evidencija branitelja doneseni tek 2001. godine, odnosno 2002. godine.

Podaci o početku vođenja evidencija branitelja vidljivi su iz Središnjeg registra evidencija zbirki osobnih podataka koju vodi Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Uvidom u zbirku osobnih podataka pod nazivom "Branitelji Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji", vidi se da se evidencija branitelja vodi u tom ministarstvu najkasnije od 1. siječnja 1999. godine, a u MUP-u od 1997. godine.

Među podacima koji se nalaze u zbirci Ministarstva branitelja, a kojih nema u dijelu registra objavljenom na internetu, su i adresa, JMBG, podaci o stradalnicima, podaci o stambeno zbrinutim osobama dodjelom stambenog prostora, podaci o stambeno zbrinutim osobama putem stambenog kredita te podaci o osobama koje ostvaruju pravo na kredit za poboljšanje uvjeta življenja. Ta zbirka osobnih podataka više nalikuje na registar kakav je bio predviđen pravilnikom iz 2002. godine, kojeg je na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz 2001. godine donio tadašnji ministar Ivica Pančić. Međutim, u navedenoj zbirci podataka koja se vodi pri Ministarstvu branitelja nema svih podataka koji bi trebali postojati ako je formirana sukladno Pančićevom pravilniku.

U pravilniku kojeg je 2005. godine donijela tadašnja ministrica Jadranka Kosor, pak, Jedinstveni registar branitelja sastoji se od općeg i posebnog dijela. Opći dio sadržava ime, prezime, ime oca, datum rođenja, mjesto stanovanja, spol i čin. Posebni dio sastoji se od podataka o ratnom putu. Dakle, dio registra objavljenog na web adresi www.registarbranitelja.com odnosi se na posebni dio.

Registar zabilježen na stranici Središnjeg registra AZOP-a, jedan je od dva registra koje vodi Ministarstvo branitelja. Drugi se odnosi na djelatnike samog ministarstva, pa ne postoji mogućnost da je riječ o nekom drugom registru različitom od famoznog jedinstvenog registra branitelja. Naime, podatke o formiranim registrima AZOP nije dužan objaviti tek ako se osobni podaci obrađuju i prikupljaju zbog državne sigurnosti, odnosno suzbijanja korupcije, organiziranog kriminala i terorizma. Iz podataka dostupnih preko Središnjeg registra AZOP-a, vidljivo je da je ta baza podataka siromašnija te sadrži samo ime, prezime i JMBG, a za razliku od zbirke braniteljskog ministarstva, ti podaci nisu prikupljeni iz postojećih evidencija, već izravno od osobe, odnosno nosioca prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

zadarskilist.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura