HDSSB prozvao ministra Ivića za netočnosti u njegovu ratnom putu- ministar Ivić: riječ je o neistinama i objedama


 OSIJEK/ZAGREB,12. travnja 2009. Dopredsjednik Glavnog odbora HDSSB-a Dinko Burić danas se u Osijeku zauzeo za objavu službenog registra branitelja kako bi se otklonile sve sumnje koje se, kako smatra, javljaju u vezi s braniteljskim statusom ministra hrvatskih branitelja Tomislava Ivića nakon objave nepotpunog registra branitelja, dok iz kabineta ministra Ivića tvrde da je Burić iznio čitav niz neistina i objeda.

Na konferenciji za novinare Burić je kazao da, ako su podatci objavljeni na internetu točni, Ivić je u Domovinskom ratu počeo sudjelovati 1. rujna 1990., kao pripadnik dobrovoljačke oružane skupine. S tim u vezi Burić se upitao kako je moguće da nitko drugi od branitelja s valpovačkog područja nema status branitelja od toga datuma te s kim je onda ministar Ivić bio u toj postrojbi. Burić tvrdi kako je Ivić na taj način postao branitelj 298 dana prije nego li je 28. lipnja 1991. godine osnovana 107. brigada HV-a, čijim je Ivić bio članom, te da je na taj način stekao pravo na veći udjel dionica u braniteljskom fondu od ostalih članova te brigade.

Iz ministrovog kabineta s tim u vezi kažu da se Tomislav Ivić odmah nakon demokratskih promjena 1990. stavio na raspolaganje novoizabranoj hrvatskoj vlasti te bio imenovan za komandanta stožera Teritorijalne obrane bivše općine Valpovo, gdje su prve dobrovoljačke skupine dobile oružje u jesen 1990. i otpočele s organiziranom vojnom obukom.

"Obuka je provođena u tajnosti s obzirom na tadašnje okolnosti, a o tome i danas može posvjedočiti 50-ak preživjelih sudionika tih događanja", stoji u priopćenju iz ministrova kabineta.

"Tomislav Ivić pristupio je zajedno s tada manjim brojem hrvatskih domoljuba aktivnom organiziranju naoružanih dobrovoljačkih skupina u Valpovštini, koje su bile vojna jezgra kasnije formirane 107. brigade. Svi oni imaju status dragovoljaca Domovinskog rata od 1990., a ne samo Tomislav Ivić", kažu iz ministrova kabineta uz tvrdnju kako Dinko Burić o tome i ne može znati ništa jer je on u to vrijeme koketirao s Pokretom za Jugoslaviju, te "nije sudjelovao u navedenim aktivnostima, niti bi bilo dobro da je o njima bio obaviješten".

Burić je danas prozvao ministra Ivića i da se od lipnja 1991. do siječnja 1992. uopće ne vodi kao pripadnik 107. brigade, nego kao djelatna vojna osoba u 2. sisačkoj gardijskoj brigadi HV-a. Burić je rekao i kako ga ne bi iznenadilo da je Iviću neistinito prikazan i članski status u HDZ-u, čiji je član od 1994 .

U priopćenju iz ministrovog kabineta se navodi da je sam ministar Ivić javno opovrgnuo svoju pripadnost 2. gardijskoj brigadi, gostujući prošloga tjedna u emisiji Hrvatske televizije "Otvoreno". Tada je, kaže se, na vlastitom primjeru upozorio koliko je "registar" objavljen na internetu lažan i prepun netočnosti.

Na kraju se ističe i da je Ivić članom HDZ-a postao 1993., a ne 1994., kako tvrdi Burić, što, napominje se, "nikada nije tajio kao ni bilo koji drugi podatak iz osobne, stručne, vojne ili političke biografije".

(Hina)

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura