Ministar Matić: registar branitelja je najčasniji popis kojeg Hrvatska može objaviti (VIDEO)


Registar branitelja

RIJEKA, 15. prosinca 2012. - Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je danas u Rijeci da je registar branitelja najčasniji popis kojeg Hrvatska može objaviti i da on služi na čast svim hrvatskim braniteljima, a za mogući strah branitelja od prelaska državne granice nakon objave registra, kazao je da je to "priča za malu djecu".

Odgovarajući na novinarsko pitanja tko se i zašto protivi objavi registra branitelja, ministar je naglasio da je "to najčasniji popis koji Hrvatska može objaviti", da služi na čast svim hrvatskim braniteljima, dodavši da "neka bude na 'čast' i onima kojima tamo nije mjesto".

Nastavio je kako je očito da "kod onih, koji su i ako su stavljali neke ljude kojima tamo nije mjesto", vrijedi poslovica "svatko se češe gdje ga svrbi".

Na upit o mogućem strahu branitelja od prelaska državne granice nakon objave registra, Matić je naglasio da je to "priča za malu djecu".

Hrvatski branitelji su branili svoju domovinu i ako je to, da brane svoje, dopušteno svim zemljama i građanima svijeta, onda je to dozvoljeno i hrvatskim građanima, rekao je.

Ocijenio je da "ako se misli na nekoga koji je učinio nešto što nije u skladu s ratnim pravom i običajima i ženevskim konvencijama, to je jedna druga priča" , da se tu se radi o malom postotku hrvatskih branitelja, koje više tako ne bi trebali ni zvati i trebali bi odgovarati ako su učinili nešto nečasno.

"Hrvatsku državu čekali smo tisućljeće, ovoj generaciji iz 90-tih je to uspjelo, dobili smo Hrvatsku, a oni koji su u tome djelatno sudjelovali - to je taj popis časnih ljudi za povijest", zaključio je.

Ministar branitelja Predrag Matić danas je posjetio branitelje, članove braniteljskih udruga i zadruga, koji sudjeluju na 2. Božićnom sajmu braniteljskih udruga u Rijeci, na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske.

Sajam je dio projekta "Branitelji građanima" koji ostvaruje Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara u suradnji s Poljoprivrednom braniteljskom zadrugom Silos, uz potporu riječke gradske uprave. Pod sloganom "Branitelji u ratu - poduzetnici u miru" počeo je 10. prosinca, a završit će danas. Na oko 300 četvornih metara prodajnog prostora autohtone proizvode izlaže oko 30 braniteljskih udruga, zadruga i pojedinaca, a ponuđeni su suhomesnati proizvodi, med i proizvodi od meda, čajevi, sirevi, ulja, vina i rakije.

Ministar Matić izjavio je da su "braniteljske zadruge i udruge koje se bave proizvodnjom najljepša i najbolja priča branitelja poslije Domovinskog rata", odnosno da branitelji pokazuju kako "nisu za staro željezo" i da su vrlo korisni članovi društva.

Najavio je da će se za oko mjesec dana u Rijeci održati veliko predstavljanje braniteljskih zadruga na koju će doći ministri turizma, poljoprivrede, poduzetništva te da je dolazak najavio i predsjednik RH Ivo Josipović.

Želim da naši branitelji, koji proizvode od igle od aviona, u susretu s predstavnicima hotelijerskih kuća, svoje proizvode predstave, ponude i plasiraju u turističkoj sezoni, rekao je ministar Matić dodavši da može prihvatiti da strane turiste neće zanimati to što se radi o hrvatskim braniteljima, ali da je važno da strani i domaći turisti prepoznaju da branitelji proizvode ekološki, zdravo i kvalitetno.

Na pitanje novinara, s kojim se problemima, kao branitelj, susreo pri resocijalizaciji, Matić je rekao da mu je najteže bilo dok nije počeo raditi. Rad je najbolja mjera, najbolja terapija za brisanje i smanjivanje svih posljedica rata i logora u kojima je bio dobar dio hrvatskih branitelja, rekao je dodavši da od toga "nema boljeg recepta".

Na upit o braniteljima koji ne mogu raditi, Matić je odgovorio da se i o njima brine. Istaknuo je da su jučer izglasane izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja, u kojima se s desetak afirmativnih mjera poboljšava njihov status. Želimo se i dalje brinuti i o njima, prvenstveno o najtežim ratnim vojnim invalidima i o obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, a najviše o djeci koja su ostala bez roditelja.

(Hina) xhsup ymć

HRT, Dnevnik 15. prosinca 2012.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura