Srednjoškolci iz Drniša u posjeti Škabrnji


Srednjoškolci iz Drniša u posjeti Škabrnji Učenici gimnazijskog, ekonomskog i elektrotehničkog usmjerenja drniške Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš prošlog vikenda posjetili su Škabrnju, gdje su položili vijence i zapalili svijeće na Spomen obilježju masovne grobnice, te kod Središnjeg Križa u spomen na sve stradale žrtve u Domovinskom ratu.

Izlet je organizirala i vodila prof. Marija Ramljak, u pratnji prof. Ljiljana Bjegović.

Po dolasku u Škabrnju, prema dogovoru sa načelnikom Općine Lukom Škarom, događanja u Škabrnji učenicima je detaljno ispričao tadašnji zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja, Marko Miljanić. Škabrnja je kao hrvatsko domoljubno selo bila oaza neuništivosti, ponosa i dostojanstva. Svi preživjeli mještani pamte i nikad zaboraviti neće 18. studenog 1991. kada je Škabrnja bila u nemogućoj poziciji, opkoljena sa svih strana. Postrojbe bivše JNA zajedno sa pripadnicima vojnih i paravojnih srpskih odmetničkih postrojbi ušli su tog ponedjeljka u selo, jakim topništvom potpuno uništili stambena, sakralne i gospodarske objekte, a uslijedilo je ubijanje nedužnog stanovništva koje ničim nije moglo pružiti otpor. Poginulo je 85 mještana.

Škabrnja je tad potpuno uništena i spaljena, a obnovljena je do dvije tisućite godine.

Prisjećanjem na te mučki i podlo ubijene žrtve, kao i na ostale koji su svoj život dali za Domovinu, malo kome od učenika nije zastao dah, kazala je za Radio Drniš profesorica Marija Ramljak.

Zatim su zajedno sa načelnikom i vojnim zapovjednikom krenuli prema Spomen Križu, potom masovnoj grobnici gdje su zapalili svijeće i položili vijence.

- "Škabrnju smo napustili svatko u svojim mislima i molitvi za sve one koji su dali sebe, za nas. Napuštajući Škabrnju u popodnevnim satima, krenuli smo prema Zadru. Cilj nam je bio posjetiti povijesne spomenike Crkvu Sv. Donata, Katedralu Sv. Stošije, Gradske zidine i utvrde, kao i atrakcije tog poznatog turističkog grada. Svrha i plan izleta u potpunosti su ostvareni i nije bilo nikakvih problema", zaključila je prof. Ramljak.

 

Izvor:Radio Drniš

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura