Učenici upalili plamen sjećanja na Škabrnju


Potaknuti plemenitom idejom razvijanja domoljublja i osjećanja ponosa, a napose pijeteta prema mučki ubijenima i stradalima u Škabrnji, treću godinu zaredom organiziramo terensku nastavu na temu Domovinskog rata. Preko terenske nastave želimo učenike pobliže upoznati sa stradanjima Zadra i njegove okolice, a napose Škabrnje, kaže prof. Dinko Marin

U Škabrnji

Učenici 7. d razreda Osnovne škole Bartula Kašića iz Zadra, predvođeni nastavnicima Evom Velčić, Anđelkom Marin i Dinkom Marinom bili su na terenskoj nastavi povijesti i geografije u Škabrnji i na brdu Kamenjar koje nadvisuje Vransko jezero i ravnokotarska naselja Banjevce i Radašinovce.

"Sjećanje jednog ratnika"

- Potaknuti plemenitom idejom razvijanja domoljublja i osjećanja ponosa, a napose pijeteta prema mučki ubijenima i stradalima u Škabrnji, treću godinu zaredom organiziramo terensku nastavu na temu Domovinskog rata. Preko terenske nastave želimo učenike pobliže upoznati sa stradanjima Zadra i njegove okolice, a napose Škabrnje, kaže prof. Dinko Marin.

OŠ Bartula Kašića nastoji, sukladno i preporukama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, učenike što bolje upoznati sa stradanjima u Domovinskom ratu.

- Terenska nastava je uvod u obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Škabrnje te ćemo tijekom ovog tjedan u školi organizirati i predavanje pod nazivom 'Sjećanje jednog ratnika'. Riječ je o večeri svjedočanstava kada će članovi Udruge maloljetnih branitelja Zadarske županije učenicima svjedočiti o svome ratničkom putu. Iste večeri ćemo i zapaliti u školi svijeće za sve stradale u Domovinskom ratu, najavio je Marin.

Prva postaja sedmaša Bartola Kašića bila je na brdu Kamenjak, pored kapele Svih svetih, koju su 1995. godine podigli župljani župe Polača u spomen na mučeništvo svojih sumještana ubijenih i pobacanih u 57 metara duboku jamu Kamenjarku za vrijeme Drugog svjetskog rata i burnog poraća. Nakon sata povijesti učenici su na ovom izletištu-vidikovcu pored kapelice zapalili svijeće i položili svijeće.

U ravnokotarskom selu heroju Šakabrnji već ih je tradicionalno dočekao Marko Miljanić, ratni zapovjednik Samostalnog škabrnjskog bataljuna, te načelnik Škabrnje Luka Škara.
Škabrnjske žrtve

- Kobni 18. studenog 1991. godine ostat će vječno zapamćen u hrvatskoj povijesti. Tog dana je pao herojski grad Vukovar, ali i počinjen grozan masakr u Škabrnji, istaknuo Miljanić te je iz vlastitoga iskustva predočio što se to događalo u Škabrnji prije 19 godina.

- Jugoslavenska vojska, zajedno s pripadnicima vojnih i paravojnih srpskih odmetničkih postrojbi, tog ponedjeljka 18. studenog 1991. godine potpuno je uništila stambene, sakralne i gospodarske objekte Škabrnje, jednoga od najbogatijih sela Ravnih kotara. Nakon toga su krenuli u 'pohod' na žene, djecu i starce, koji su se skrivali u podrumima masakriravši pritom brojne mještane, 31 nedužnog civila te 13 pripadnika HV-a. Ukupno je Škabrnja u Domovinskom ratu imala 55 civilnih te 25 vojnih žrtava, dok je šest Škabrnjana poginulo nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, nabrajao je Miljanić pošto je više puta naglasio potrebu za razvijanjem ljubavi prema svima ljudima, ali uvijek poštujući svoju prošlost.

Učenici su položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja masovne grobnice kod škabrnjske škole.

Tekst i foto: Velimir Brkić

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura