General Gotovina je simbol svih pobjeda, ali najbolja mu je golubica mira


ante-gotovina-zadar.jpg

ZADAR, 22. siječnja 2013. - Zapovjednik akcije Maslenica '93 dobio je danas najduži pljesak i iskazano poštovanje svih uzvanika koji su se digli na noge da bi pozdravili generala Antu Gotovinu.

U zadarskom kazalištu okupili su se branitelji, udruge, političari i državni vrh kako bi zajedno obilježili 20. godišnjicu akcije kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe i kojom su spojeni sjever i jug Hrvatske. „Novsko ždrilo je premošteno", kazao je tada predsjednik Franjo Tuđman, koji je neposredno poslije obišao oslobođeno područje i od Grada Zadra primio titulu počasnog građanina Zadra. Prikazano je to u dokumentarcu o Maslenici Bernarda Kotlar koji je sve sudionike proslave vratio u prošlost tih pobjedničkih dana.
- Gospodine generale ovo je vaš dan, možda više nego koji drugi, jer to je bio početak kraja, istaknuo je premijer Zoran Milanović. On je u Zadar stigao u pratnji ministar Kotromanovića, Ostojića i Matića, koji su i sami bili sudionici Domovinskog rata.

Milanović je podsjetio i na oslobađajuću presudu generalima, kada je, kaže bio ponosan na civiliziranost hrvatske nacije koja je u tome bila ispravna i uspravna. Takvo ponašanje premijer je najavio i ulaskom Hrvatske u EU u kojoj će njegova vlada voditi politiku dobre volje, bogaćenje Hrvatske i očuvanja nacionalnog identiteta kao što je to bilo u ratu.

Poruke budućnost u izgradnji demokratskih načela Hrvatske prenio je i predsjednik sabora Josip Leko kojem je film o Maslenici vratio, kaže sjećanja na strahove i nadanje, ali ga je i uvjerio u sigurnu budućnost Hrvatske.

- Iako je general Gotovina simbol svih pobjeda meni je danas najdraže bilo vidjeti kako je pustio golubicu mira, istaknuo je predsjednik RH Ivo Josipović.

I njemu je film probudio asocijacije na to vrijeme, ali i činjenicu da mnogih povijesnih ličnosti više nema među živima. - Ali ista žar i sjaj u očima vidim kod svih vas, kazao je Josipović. Hrvatsku, prema njegovim, riječima očekuju novi izazovi dani generacijama koje trebaju graditi uspješnu Hrvatsku. Hrvatski branitelji sve što su učinili bilo je za veliki cilj - dobra, pravedna i uspješna Hrvatska, poručio je predsjednik RH.

Od domaćina danas je jedino govorio župan Stipe Zrilić koji je podsjetio da je spomen na akciju Maslenica zahvalnost svima koji su nas doveli do slobode.

General Gotovina bio je glavna zvijezda današnje svečanosti. I njega je film podsjetio kako je prošlo od akcije jako puno vremena, ali je novinarima rekao kako su mu se svidjeli govori državnog vrha u kojima se bilo riječi o budućnosti Hrvatske.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura