Ćirilica u Vukovaru? Pa ovdje nema niti jedne obitelji, ulice ili kuće gdje netko nije poginuo tijekom srpske agresije


 U subotu u 12.05 sati počinje prosvjed branitelja iz cijele Hrvatske protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru, koji organizira Stože

Vukovar je i Ovčara i Velepromet i vodotoranj i sve njegove ulice i kuće gdje su stradavali nevini. Budimo brutalno iskreni - u Vukovaru je provedeno legitimno etničko čišćenje i sada kada rane pomalo zacjeljuju mi ih ponovo trebali otvarati?

U subotu u 12.05 sati počinje prosvjed branitelja iz cijele Hrvatske protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru, koji organizira Stožer za obranu hrvatskog Vukovara koji čine umirovljeni branitelji, bivši logoraši, invalidi, a na čelu mu je Tomislav Josić.

Događaj nam je najavio Zdravko Komšić, vukovarski branitelj i predsjednik ogranka Hrvatskog društva logoraša, koji je glasnogovornik stožera.

- Program počinje na parkingu hotela Dunav gdje će biti postavljena bina sa monitorima, što se upravo postavlja. Točno u 12.05 intonirati će se hrvatska himna nakon koje će umjesto minute šutnje biti izvedena pjesma 'Iznad polja makova' i pozdravni govor predsjednika stožera Tomislava Jelića koji će službeno otvoriti skup. Nakon toga bit će emitirana snimka Siniše Glavaševića o posljednjim danima Vukovara te će se pročitati proglas Stožera sa zahtjevima hrvatskoj Vladi i svim nadležnim institucijama. Zatim će prisutni u koloni krenuti prema križu na ušću Vuke u Dunav.

Zašto ste protiv dvojezičnih natpisa?

- Mi nemamo ništa protiv dvojezičnih natpisa koji su propisani Ustavom. Neki nam podmeću da smo protiv dvojezičnih natpisa koji su propisani Ustavom navodeći primjere mađarske i češke manjine. Ne to nije isto, mi nismo protiv prava manjina, ali ovo je Vukovar, simbol otpora i stradanja Hrvatske. Pa u Vukovaru nema niti jedne obitelji, ulice ili kuće gdje netko nije poginuo tijekom srpske agresije. Zato se ovaj grad ne može gledati samo kroz statistiku, ovdje su rane preduboke. Pa iz Vlade kažu da će od ćiriličnih natpisa biti izuzeti Ovčara i Velepromet. To je čisto licemjerje. Vukovar je i Ovčara i Velepromet i vodotoranj i sve njegove ulice i kuće gdje su stradavali nevini. Budimo brutalno iskreni - u Vukovaru je provedeno legitimno etničko čišćenje i sada kada rane pomalo zacjeljuju mi bismo ih ponovo trebali otvarati?

Komšić to objašnjava 'plastičnim' primjerom:

- Recimo da je netko pobio 10% populacije Zagreba, bi li njegovi stanovnici i cijela Hrvatska pristali da se u glavnom gradu uvedu natpisi na jeziku ubojica?

Kako teku pripreme, ima li nekih problema?

- Pripreme idu super, problema zasad nema. Naglasiti ću da je suradnja s policijom, koja će osiguravati skup, korektna. Pojavile su se neke informacije da je u Gospiću policija tražila popis osoba koje kreću za Vukovar, ali to nam je osobno demantirao ministar Ostojić.

U Vukovaru su trenutno svi iz organizacije prosvjeda, pomalo stižu i ljudi iz svih krajeva Hrvatske a u subotu očekujemo da ćemo okupiti oko 20 do 25 tisuća ljudi. Imam informaciju da će stići oko 100 autobusa.

Vjerujete li da će ovaj prosvjed spriječiti najavljeno uvođenje ćirilice u Vukovar?

- Apsolutno! Vjerujem da će ovaj problem 'biti skinut s dnevnog reda'. Oči cijele Hrvatske su uprte u nas i nitko neće moći negirati volju većine. Pa vidi se da su se vladajući i gradonačelnik Vukovara Sabo uplašili. Evo vam primjer. U utorak je bilo najavljeno da će na sjednici Gradskog vijeća jedna od točaka dnevnog reda biti rasprava o dvojezičnosti. Nakon najavljenog prosvjeda ta točka je skinuta s dnevnog reda.

Očekujete li da će neki političari pokušati iskoristiti skup u vlastite svrhe?

- Nema šanse. Svi političari su dobrodošli, ali samo kao publika, na binu neće moći. Nama bi bilo drago da ih što više dođe i da nam potporu. Ali ponavljam, političkim govorancijama ovdje nema mjesta.

Kakvo je ozračje u Vukovaru među srpskim stanovništvom. Očekujete li neke probleme s njihove strane?

- Za divno čudo nema nikakvih problema, a i ne očekujemo ih. Mislim da su stanovnici srpske nacionalnosti, koji ovdje stvarno borave, svjesni kako ovo nije upereno protiv njih - rekao nam je na kraju razgovora Zdravko Komšić, glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura