Der Standard: Ante Gotovina - ratnik u ulozi apostola mira


General Ante Gotovina

Austrijske dnevne novine Der Stadnard u broju od utorka donose priču o hrvatskom generalu Anti Gotovini pod naslovom 'Ante Gotovina - ratnik u ulozi apostola mira'.

'Još uvijek je junak. Ali sada je ovdje izvješen njegov poster', prenosi Der Standard riječi vlasnika Army-Shopa na zagrebačkoj Maksimirskoj cesti, koji nije želio otkriti svoje ime. Poster je izvjesio ubrzo nakon oslobađanja hrvatskih generala. Ispod njega pišu stihovi slobodi hrvatskog pjesnika Ivana Gundulića: 'O lijepa, o draga, o slatka slobodo'.

Posteri i razglednice sa Gotovininom fotografijom su osvanuli u hrvatskim novinama u danima nakon oslobađanja generala. No, nakon nekoliko tjedana su nestale jer se heroj nije ponašao kao na slici, pišu austrijske novine. Gotovina nije govorio o prošlosti i ratu već je inzistirao na budućnosti, miru. Čak je pustio i bijelu golubicu, pišu austrijske novine.

'Slušamo što gotovina Govori, on govori o pomirenju. Odnosi sa Srbijom nakon presude nisu bili dobri. Ali Njemačka i Francuska su ponovo izgradili svoje odnose. I mi moramo tako', prenose novine riječi vlasnika Army Shopa.

No, nisu se svi tako lako navikli na 'novog' Gotovinu. Udruga veterana Domovinskog rata požalila se da im je Gotovina dao pljusku, a Hrvatski list je upitao: 'Je li ovo naš Gotovina?' Austrijanci podsjećaju i kako je narod negativno reagirao na Gotovinine zahvale predsjedniku i premijeru nakon oslobađanja.

U kolektivnom pamćenju Hrvata Gotovina je nedužni mučenik koji je bio portretiran kao žrtva nepravde, hrabri vojnik nasuprot nepravednom tribunalu. No, ispostavilo se da je stvarna osoba potpuno drugačija od mita, rekao je Der Standardu politolog Dejan Jović.

'Ne volim rat', rekao je Gotovina. Prije je mogao mrziti neprijatelja, ali mržnja mu je zatrovala dušu, piše Der Standard. Gotovina se predstavio kao 'pročišćen' zbog čega se čak i zadarski nadbiskup Želimir Puljić našalio da bi mogli započeti proces beatifikacije, pišu Austrijanci.

Izvor: Dnevno.hr

Braniteljski portal

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura