Iz Dalmacije kreću autobusi i kombiji za Vukovar


Branitelji na skupu (Foto:Tom Dubravec / CROPIX)

I branitelji iz Dalmacije spremaju se na subotnji prosvjedni skup u Vukovaru protiv uvođenja dvojezičnosti, koji bi, prema najavi organizatora, mogao okupiti 20 tisuća ljudi.

- U subotu će iz Zadra prema Vukovaru krenuti jedan autobus s 50 branitelja. Svaka od 18 udruga šalje po tri člana. Želimo poslati jasnu poruku Hrvatskom saboru i zastupnicima da više nećemo stajati sa strane i da ćemo ovaj put reagirati. Idemo u Vukovar na zajedničke prosvjede jer - dosta je više! Ako smo znali ‘91., znamo i sada, kaže Branko Kokić, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata.

Činjenicu da je ćirilica povijesno i dio hrvatske pisane kulture, Kokić je komentirao riječima: “Znam tko to govori, ali znamo i čije je to pismo.”

- Da imamo više novca, išlo bi više ljudi - kaže Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, o tijeku splitskih priprema za odlazak na veliki prosvjed u Vukovar.

- Napunili smo jedan autobus od 60-ak mjesta. Nažalost, nemamo novca za najam više autobusa s obzirom da je zvalo više stotina branitelja koji su nam se htjeli pridružiti, pojašnjava Zadro. U istom autobusu naći će se i članovi splitske Hvidre.

Žestoke reakcije

- Mnogi naši članovi idu u Vukovar u vlastitoj organizaciji, osobnim automobilima i kombijima. Bit će nas puno u Vukovaru, nema straha, poručuje Mario Tomasović, predsjednik splitske Hvidre. Žestoke su reakcije i u Šibeniku.

- Hrvatski Ustav nam jamči odgodu primjene svih pravnih propisa koji vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja, invalida i obitelji žrtava velikosrpske agresije. Sve dok se u Hrvatskoj ne zaboravi riječ agresor i ne stasaju generacije koje se neće sjećati tragedije doživljene u Domovinskom ratu, inzistiramo da se poštuje to ustavno rješenje i odgodi primjena dvojezičnosti, naročito u Vukovaru, simbolu stradanja hrvatskog naroda. Zaključak je to konferencije za novinare koju je sazvala šibensko-kninska Koordinacija braniteljskih udruga.

- Nakon krvave borbe u kojoj smo pokazali da smo jači i od trostruko brojnijeg i naoružanijeg neprijatelja, sada nam se na najbogatijem dijelu našeg tla hoće izjednačiti agresorski jezik i agresorsko pismo s hrvatskim jezikom i pismom. Sve zato da bi sutra rekli: ovo je srpsko!, kazao je, među ostalim, Damir Vučenović, predsjednik Udruge specijalne policije.

- Ako se to dogodi u Vukovaru, sutra će - dodao je Branko Smrček, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a - doći 50 autobusa glasača iz Srbije koji će istu odluku provesti u Kninu, Obrovcu, Benkovcu, pa i u Šibeniku, a to ne možemo dopustiti jer mnoge majke i supruge još traže svoje sinove i muževe, a djeca očeve, jer su ratne rane preduboke.

Osim toga, sve koji su stvarali hrvatsku državu, uvođenjem dvojezičnosti u Vukovar, dovodi se u ponižavajući položaj i situaciju da brane ono što su obranili na bojišnici. Branitelji su najavili miran prosvjed koji će se održati u subotu, s početkom u 12.05.

Zbog preklapanja termina feste svetog Vlaha s braniteljskim prosvjedom u Vukovaru, udruge branitelja iz Dubrovačko-neretvanske županije neće organizirano putovati u grad heroj, kazao je predsjednik županijske Hvidre Vitomir Bajac, ističući kako su uputili pismo potpore organizatorima skupa.

I. Nevešćanin / D. Krnić / M. Jurković / G. Bijelić

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/201123/Default.aspx

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura