Oslobađanje šestorke za Hrvate u BiH bilo bi važno kao Gotovine za RH


Šestorka u ožujku očekuje presudu

MOSTAR, 22. siječnja 2013. - Eventualna oslobađajuća presuda šestorici bivših dužnosnika Herceg-Bosne pred Haaškim sudom za Hrvate u BiH imala bi jednaku važnost kao za Hrvatsku oslobađanje generala Ante Gotovine i Mladena Markača, izjavio je u utorak u Mostaru Luka Mišetić, Gotovinin odvjetnik, pozivajući vlasti u Hrvatskoj na obranu istine o Domovinskom ratu koju je utvrdio i sud.

"Kao što je Gotovina simbol za Hrvatsku, tako bi i oslobađanje šestore značilo za Hrvate u BiH. Značilo bi skidanje jedne ljage o karakteru proteklog rata i jedno olakšanje za njih i za Hrvatsku", rekao je Mišetić na novinarski upit nakon što je održao tribinu na kojoj je govorio o značenju presude u slučaju Gotovina-Markač.

Mišetić je dodao da bi eventualna osuda bila "neugodna za Hrvatsku" a imala bi političke, pravne i diplomatske posljedice i za Hrvate u BiH i za Hrvatsku u kojoj se, tvrdi, ne posvećuje dovoljna briga.

Tribinu u Mostaru organizirao je Hrvatski forum Dobro je ipak moguće te Hrvatska kulturna zajednica Troplet u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače.

"Haaški tribunal je utvrdio povijesne činjenice koje nitko ne može osporavati. Na srpskoj strani je postojao udruženi zločinački pothvat od Miloševića, Karadžića, Martića i Mladića s ciljem stvaranja velike Srbije etničkim čišćenjem putem zločinačke politike. Na hrvatskoj strani bilo je zločina ali nije bilo zločinačke politike etničkog čišćenja", rekao je Mišetić tijekom predavanja.

Izrazio je nezadovoljstvo što se i u hrvatskoj javnosti pokušava drukčije tumačiti posljednja presuda te da zbog mira u regiji spsko društvo mora prihvatiti odgovornost za ratove i BiH i Hrvatskoj.

"Hrvatska kad tad mora inzistirati na primjeni presude. Da je drukčije presuđeno ratni zločinac bi bio predsjednik Tuđman i Gotovina, a povijesni udžbenici bi već bili promijenjeni da se uči o zločincu Tuđmanu. Nije u redu da se ponovno govori o genocidnim Hrvatima nakon što je Haaški sud rekao svoje", istaknuo je odvjetnik koji ima hercegovačke korijene.

Nije mogao odgovoriti ima li Gotovina eventualno planove aktivirati se u politici.

"Ante Gotovina je slobodan čovjek. Ne znam njegove namjere, a sve da znam, ne bih ih ovdje rekao", rekao je Mišetić.

Odgovarajući na upit o tužbi Hrvatske za genocid, odvjetnik Mišetić je rekao da se radi o teško dokazivom djelu pred bilo kojim sudom ocjenjujući ohrabrujućim praksu Haaškoga tribunala oko posljednje presude za generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira.

"Za hrvatsku tužbu od početka se znalo da će je biti teško dokazati, ali nakon posljednje presude Zdravku Tolimiru, sud je istaknuo kako je genocid počinjen uz Srebrenicu i u Foči gdje se spominje nekoliko ubijenih civila. Ako Haaški sud potvrdi u slučaju Tolimir taj presedan, može se iskoristiti i povećati izglede Hrvatske", pojasnio je.

Naveo je da je bivši predsjednik Stjepan Mesić govorio o "Tuđmanovim grijesima" i planovima o progonu Srba ističući da je Haaški sud to nije prihvatio. Odbacio je mogućnost Mesićeve odgovornosti na upit treba li mu suditi za izdaju.

"Koliko znam Mesiću neće biti suđeno jer ne vidim da je činio kaznena djela. Oko njegove političke odgovornosti prepustio bih sud političarima. Uglavnom, Haaški sud je odbio i njegove ranije navode o karakteru posljednjeg rata u kojemu je istaknuo da je Tuđman želio da u Hrvatskoj ostane tek 3 posto Srba", rekao je Mišetić.

(Hina) xzkre ysl

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura