Federacija BiH usvojila prijedlog zakona o umirovljenju branitelja


HVO

MOSTAR, 10. travnja 2013. - Vlada Federacije BiH usvojila je na hitnoj sjednici održanoj u srijedu u Mostaru izmijenjeni prijedlog zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja koji je uputila u parlamentarnu proceduru kako bi se deblokirao stand by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), priopćeno je nakon sjednice vlade.

Na izmjenama zakonskih odredbi koje je krajem ožujka iz parlamentarne procedura povukao federalni premijer Nermin Nikišić inzistirali su predstavnici Stranke demokratske akcije i dva HDZ-a u BiH koji su zatražili uvrštavanje više braniteljskih kategorija za stjecanje povlaštenih uvjeta za umirovljenje. Po priopćenju iz vlade na prijedlog zakona suglasnost je dao i MMF, a donošenje ovog zakona uvjet je za dobivanje drugog dijela iz stand-by aranžmana s tom financijskom institucijom.

Tim zakonom se na jedinstven način propisuje korištenje i ostvarivanje prava na prijevremeno povoljnije umirovljenje bivših pripadnika Armije BiH, HVO-a, HOS-a, MUP-a RBiH i Odjeljenja za unutarnje poslove MUP-a Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Nikšić je ranije upozorio da će, ne bude li zakon usvojen, stand-by aranžman s MMF-om biti zamrznut, a njegovu će provedbu biti moguće nastaviti tek kada se ovo pitanje riješi u parlamentu.

Federacija BiH mogla bi ostati bez 150 milijuna eura namijenjenih krpanju proračunskih rupa, a za 35 do 40 posto bi bile snižene plaće svim proračunskim korisnicima, rekao je Nikšić.

Zbog najave prihvaćanja zakona kojim nije bio zadovoljan veći broj stradalničkih i braniteljskih udruga prijetili su i prosvjedi u većem dijelu Federacije BiH. U međuvremenu su predstavnici federalne vlade održali susrete s više stradalničkih i braniteljskih udruženja čije su primjedbe uvrstili u novi prijedlog zakona.

(Hina) xzkre ysl

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura