Tko je čovjek iza revolucije u načinu pretraživanja interneta?


Amit Singhal (Foto: Google)

Amit Singhal je od dječaka koji je u Indiji gledao Zvjezdane staze i zamišljao novi svijet došao do pozicije u Googleu s koje sada može graditi takav novi svijet...

Zahvaljujući Googleu danas se teško sjetiti kako smo uopće tražili informacije prije 15 godina. Danas smo svi naviknuti da na naš bilo koji upit odmah dobijemo neki zadovoljavajući odgovor. A šefovi Googlea razmišljaju još i dalje te predviđaju budućnost gdje će pametna računala gledati svijet oko sebe i predviđati što razmišljamo ili možda da čak imamo i implantate u mozgu preko kojih će naša misao odmah dobivati odgovore. No, tko je čovjek koji stoji iza moćnog pretraživača koji se zove Google?

Amit Singhal (44) već je dugi niz godina glavni čovjek koji piše i poboljšava dobro čuvani algoritam kojim Google kopa kroz svo ljudsko znanje u potrazi za odgovorima na sva zamisliva pitanja. I stalno ga čini bržim i pametnijim.

Rodio se u kući u Indiji u kojoj nije bilo televizora. Prvi, crno bijeli dobili su tek 1977. na kojem je mogao gledati reprize Zvjezdanih staza. Za Guardian je ispričao kako ih je gledao previše, ali i da je duboko uvjeren kako je to oblikovalo njegov način razmišljanja. Fascinirala su ga svemirska putovanja i računala s kojima se može razgovarati, no tada nije ni sanjao da će za njegova života ove stvari biti moguće.

Nakon diplome u SAD-u 1991. zaposlio se u Bell Laboratories, a u Google je stigao 2000. godine gdje se počelo ostvarivati sve ono što je bilo u području znanstvene fantastike.

Iako Google nije imao odgovore na svaka pitanja, imao je odličan način kojim su vas doveli do najboljeg mjesta gdje je odgovor. No, Knowledge Graph (Graf znanja) koji su predstavili lani donosit će i odgovore na brojna pitanja. Golema baza mjesta, ljudi i stvari stvara međusobne veze, ali i predstavlja puno više od riječi ili informacija.

Singhal objašnjava ovo na primjeru Džingis Kana, te u jednom prozoru Google nudi kratku biografiju i podatke o osvajaču, ali i o istoimenom bendu. Podatke koje su prikupili ne koriste samo da ih prikažu dalje, već i da nauče Google misliti i analizirati. Tako se analiziraju i 'dugi' i 'kratki' klikovi, odnosno koliko dugo ostajemo na linku koji smo dobili u pretraživanju.

Izvor: 24sata.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura