Ponosni na junake poput Borislava


Ponosni na junake poput Borislava

Prvu intervenciju smo imali 2. listopada 1991. na Vukšić i tada smo pokazali neprijatelju da neće tako lako ući u Stankovce, istaknuo je Radojko Baković
U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Gradski ogranak Benkovac, u Pristegu je službeno otkriveno spomen-obilježje poginulom hrvatskom branitelju Borislavu Bakoviću, postavljeno na mjestu njegove pogibije 1993. godine. Nazočne je pozdravio tajnik UHDDR-a Benkovac, Mile Marić, a o ratnom putu i stradanju Borislava Bakovića okupljenima je govorio njegov ratni zapovjednik, Radojko Baković.

- Borislav, kako smo ga zvali Boro, rođen je 1971. godine u Banjevcima. Bio je vedar, pošten, cijenjen, priznat kao čovjek u mjestu u kojem se rodio i živio. Agresijom 1990. i ratom 1991. godine, u rujnu mjesecu i mi smo morali stvarati postrojbe za obranu svoga kraja. Bore Baković bio je na početku pripadnik samostalne bojne Stankovci, poslije 2. bojne 134. brigade i na kraju 55. domobranske bojne Benkovac, kazao je Baković, podsjetivši okupljene na djelovanje banjevačkog voda u čijem se sastavu nalazio i Borislav Baković.

- Taj vod je imao zadaću, na širem prostoru 30-40 km zone odgovornosti za intervenciju i obranu ovoga kraja. Prvu intervenciju smo imali 2. listopada 1991. na Vukšić i tada smo pokazali neprijatelju da neće tako lako ući u Stankovce, istaknuo je Baković koji je govorio i o drugim zadaćama koje je u to doba obavljao banjevački vod, a među njima je bila i obrana Pristega, gdje su hrvatski branitelji bili izloženi mogućnosti napada s tri strane.

- U srpnju 1992. dolazi demobilizacija. Najveći dio pripadnika se demobilizirao, a jedan dio je ostao. Među onima koji su ostali braniti Hrvatsku bio je i Bore Baković. U akciji "Maslenica" 18. veljače, oko 10 i 30 sati, u 22. godini života, odlazeći iz stacionara, ispred ove kuće na nove zadaće, neprijatelj je iz smjera Glavice snajperskom vatrom pogodio i usmrtio još jednoga hrvatskoga vojnika, kazao je Baković, uputivši posebne riječi utjehe i potpore pokojnikovoj majki Anki, sestrama i nazočnoj rodbini.

- Danas na dan početka vojno-redarstvene akcije "Oluja" želim vam reći: budimo ponositi na te dane, ponositi na žrtve kao što bijaše Bore Baković, ponositi na nas koji smo sudjelovali u obrani svoga kraja i to da prenesemo našim mlađim generacijama kako se nikad ne bi zaboravilo, zaključio je Baković.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura