Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara


Kolona sjećanja: Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara (Foto: Pixsell)

VUKOVAR, 18. studenog 2012. - Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće bolnice na koju je tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara dnevno padalo do 70-ak topničkih projektila u Vukovaru je započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21-obljetnice stradanja tog grada u Domovinskom ratu.

Pored velikog broja građana i domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske skupu nazoči predsjednik Republike Ivo Josipović, Hrvatskog sabora Josip Leko i Vlade Zoran Milanović, brojni saborski zastupnici i ministri u Vladi, general Mladen Markač, koji je prije dva dana pušten na slobodu nakon oslobađajuće presude u Haagu, predstavnici diplomatskog zbora, Katoličke crkve predvođeni apostolskim nuncijem Alessandrom D'Errico i đakovačko-osječkim nadbiskupom mons. Marinom Srakićem, te brojni drugi crkveni dužnosnici, predstavnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka.

Sudionici obilježavanja uputit će se u koloni sjećanja hodnjom od bolnice do 5,5 km udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Molitvu na groblju molit će nadbiskup Marin Srakić, a misu zadušnicu predvoditi nuncij Alessandro D'Errico.

Kolonu sjećanja predvodit će hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata grada Vukovara i ostali branitelji Vukovara zajedno sa članovima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

U prigodnom programu pod geslom "Vukovaru - ime sveto" koje je i geslo ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja nastupili su klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", Mirta Mandić Jozić i tamburaški sastav Slavonski san, te glumac Darko Milas koji je čitao tekstove o Domovinskom ratu koje je odabrala Vesna Karaula.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježava se u spomen na 18. studenoga 1991. kada je nakon gotovo tromjesečne obrane slomljena obrana grada Vukovara. Prema podatcima Opće bolnice Vukovar do sloma obrane grada poginulo su 1624 osobe, a ranjeno više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 5.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

(Hina) xzdra ydd

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura