Nuncij molio da rata više ne bude i da jača povjerenje među narodima


Apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico

VUKOVAR, 18. studenog 2012. - Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru, pred više tisuća hodočasnika - sudionika Kolone sjećanja, apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico je predvodeći misu za poginule i nestale branitelje i civile grada Vukovara molio da rata više ne bude i da jača povjerenje među narodima.

Nadbiskup D'Errico istaknuo je da ga u molitvi vode dvije misli, žalosno sjećanje na vukovarsku tragediju koju je ljudskom logikom teško shvatiti i opravdati, te misao prema budućnosti i odnosima koje treba izgrađivati u svjetlu novoga političkog konteksta.

Podsjetivši da su na misi nazočni političari, vojni dužnosnici, diplomati i druga izaslanstva, pozvao je da se moli za njih kao i za sve ljude dobre volje koji se zalažu za mir i napredak kako Hrvatske tako i susjednih naroda.

U molitvi je nuncij zazvao da rata više ne bude, da ača povjerenje među narodima kako bi zajednički gradili budućnost, napredak i mir.

Biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak je u propovijedi istaknuo da je "danas Hrvatska u Vukovaru i još više danas je Vukovar u srcu Hrvatske" te je posebno pozdravio hrvatske branitelje i podsjetio na oslobađanje generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

"Za nas je rat trajao pet godina, a za njih još dugih osam godina. Ono što su oni proživljavali, proživljavali smo svi mi. Njihov povratak je neizmjerna radost i Božji blagoslov, a oni su se vratili uspravni i hrabri, bez trunka mržnje, onakvi kakvi su bili za Domovinskoga rata", rekao je biskup Huzjak.

Podsjetio je na vukovarsku tragediju, na poginule "čija imena odzvanjaju u našem sjećanju", pobijene jer su branili svoje.

"Oni su pali od ruke politike koja je htjela provesti nešto što je u sebi zlo, nešto što ne poštuje čovjeka i narode, niti poštuje ono što je sveto svakom čovjeku, a to je domovina", istaknuo je Huzjak.

"Nije narod srpski taj koji je u Vukovaru ubio ljude, nego politika i zato svakom čovjeku, bez obzira na narodnost, koji je u Hrvatskoj svaka čast ako Hrvatsku ljubi i voli, ako je za hrvatsku spreman dati sebe i svoj život, ono najljepše što ima", poručio je biskup bjelovarsko-križevački.

Biskup Huzjak kritički se osvrnuo na najnovije odredbe vezane za nastavni program.

"Čvrsto sam uvjeren da hrvatski branitelji nisu s krunicom o vratu stavljali na kocku život za hrvatsku domovinu u kojoj se neće poštivati vjerska sloboda i ljudska prava među kojima i pravo roditelja na odgoj i obrazovanje svoje djece u skladu s uvjerenjima i vrednotama koje njeguju u svome životu. Pozivam roditelje da se bez straha bore za svoja neotuđiva prava, jer nam o tome ovisi budućnost naši obitelji i društva u cjelini", rekao je biskup Huzjak.

Naglasio je da nitko nema pravo dirati ono što je sveto i nepovredivo te dodao da se u zakonima nažalost dira i ispovjedna tajna koju su svećenici uvijek čuvali pa i po cijenu mučeničke smrti, zatvaranja i progona.

Podsjetivši i na nedavne rasprave o eutanaziji, biskup Huzjak je istaknuo da je "početak i kraj ljudskoga života u ruci Božjoj te nitko nema pravo dirati ljudski život osim ako se ne igra Boga".

(Hina) xgvin ymć

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura