Dan sjećanja na Ovčaru


Spomen obilježje Ovčara

Nakon pada Vukovara, na današnji dan prije 21. godinu, dogodio se strašan zločin na Ovčari. Ubijeno je više od 260 ljudi, među kojima i novinar hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević.

Tim je u Gradskoj knjižnici u Vukovaru održan 8. novinarsko-književni susret Grad-to ste vi.

Pozdravljajući okupljene prof. dr. Stanislav Marijanović podsjetio je na značaj Glavaševićevih riječi izgovorenih u eter u jesen 1991. godine iz agresiji izložena Vukovara te istaknuo da te riječi pripadaju svima kojih su se dotakle.

Istaknuo je da iz Glavaševićevih riječi izvire nasmiješeno čovjekoljublje i ljubav suprotstavljena mržnji te da su zadale neprijatelju toliko rana koliko i branitelji Vukovara.

Povijest nije prošlost, ona je prošla stvarnost i nije manje stvarnost zato što je prošla, istaknuo je Marijanović govoreći o Glavaševićevu radu te ocijenio da je Glavašević svoju riječ isklesao u spomenik koji će živjeti za sva vremena.

Tijekom susreta Grad-to ste vi emitirana su Glavaševićeva ratna izvješća i vapaji prema Zagrebu da pomogne opkoljenom Vukovaru, među ostalima, i ono koje završava potresnim Nemojte mi to rezati.

U tom se kontekstu, sudjelujući na susretu, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo upitao imamo li pravo zaboraviti te vapaje upućene glavnom hrvatskom gradu iz opkoljena Vukovara pa i u tom smislu promatrati neke ključne osobe iz ondašnjeg političkog života.

U radu novinarsko-književnog susreta sudjelovala je i bivša novinarka HTV-a Višnja Mišin, novinar Hrvatskoga radija Davor Lončarić te književnik Ratko Cvetnić koji je ocijenio da će ostavština Siniše Glavaševića postati narodno blago jer su njegova izvješća općeljudska poruka koja nadilaze situaciju iz koje su slana.

Siniša Glavašević (1960-1991), rođeni je Vukovarac, ratni izvjestitelj Hrvatskog radija Vukovar, zarobljen u Općoj bolnici Vukovar i 20. studenog ubijen na Ovčari. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su i identificirani u veljači 1997. godine te pokopani na Mirogoju u Zagrebu pokraj Branimira Polovine još jednog novinara vukovarskog radija ubijenog na Ovčari.

HRT.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura