Peticija za moratorij na uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru


Pero Ćorić - glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević

VUKOVAR, 22. prosinca 2012. - Vukovarska Podružnica HSP-a dr. Ante Starčević počela je jutros u Vukovaru prikupljanje potpisa građana na peticiji, kojom se traži moratorij na mogućnost uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, potvrdio je Hini glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević, Pero Ćorić.

„Cilj nam je prikupiti što više potpisa Vukovaraca koji podržavaju našu inicijativu te je uručiti predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki“, rekao je Ćorić.

Istaknuo je kako očekuje da će Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo hrvatske države, uvažiti peticiju i u skladu sa zakonom donijeti odluku o uvođenju moratorija na dvojezičnost u Vukovaru za razdoblje od 10 godina.

Ćorić navodi kako su objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 2011. pokazali da srpska nacionalna manjina u Vukovaru čini 34,87 posto ukupnoga stanovništva te da prema Zakonu o pravima nacionalnim manjina ima pravo na službenu uporabu srpskoga jezika i ćiriličnoga pisma, odnosno dvojezičnost u svim zakonskim okvirima na području grada.

No Ćorić podsjeća kako je 1996. godine, početkom provedbe mirne reintegracije Hrvatskoga podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, uveden moratorij kojim zatečeno srpsko stanovništvo nije moralo 10 godina služiti Hrvatsku vojsku. Iz HSP-a dr. Ante Starčević zato traže i 10-godišnji moratori na dvojezičnost u Vukovaru, koji je bio izložen snažnoj agresiji i okupaciji tijekom Domovinakog rata.

Ćorić ističe kako je stranka HSP dr. Ante Starčevića legalist i ne osporava nikakva prava srpskoj nacionalnoj manjini, no izražava nadu da će srpska zajednica u Vukovaru imati razumijevanja za ovu inicijativu s obzirom na sve specifičnosti Vukovara i ono što taj 'grad heroj' znači u svijesti hrvatskoga naroda.

HSP dr. Ante Starčevića Vukovar prikupljat će potpise na peticiju u idućih pet dana na više lokacija u Vukovaru. U prvih pola sata jutros je u Vukovaru peticiju potpisalo više od 300 građana.

Glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčevića, Pero Ćorić također je Hini izjavio kako raspolaže s informacijom da su predstavnici srpske zajednice u Vukovaru o pitanju dvojezičnosti već razgovarali s vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom, a ovaj je od Ministarstva uprave zatražio mišljenje.

Inače, predsjednik vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Srđan Milaković izjavio je u utorak, 18. prosinca, komentirajući podatak iz popisa stanovništva da u Vukovaru živi 34,87 posto stanovništva srpske nacionalnosti, kako SDSS očekuje da dođe do promjene Statuta grada Vukovara i primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

U Vukovaru prema popisu stanovništva iz 2011. godine, živi 27.683 stanovnika. Većinu stanovništva u Vukovaru čine Hrvati, njih 57,37 posto, slijede Srbi s 34,87 posto, Rusini s 1,59 posto i Mađari s 1,25 posto.

(Hina) xgvin ysp

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura