'Srbija nama šalje optužnice JNA koja je ubijala po Vukovaru'


Orsat Miljenić - Ministar pravosuđa RH (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić reprizne je srbijanske optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića i Tomislava Merčepa još početkom prosinca vratio Srbiji, i to ne primjenjujući kontroverzni Šeksov Zakon o ništetnosti, već bilateralni ugovor o pravnoj pomoći koji su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije potpisali davne 1997. godine.

Taj dvostrani ugovor, za razliku od jednostranog Zakona o ništetnosti, omogućuje da se pružanje pravne pomoći odbije ako je u suprotnosti s javnim poretkom.

– Kad god smo se očitovali, za Zakon o ništetnosti govorili smo da nije dodana vrijednost – obrazložio nam je jučer u razgovoru ministar zašto nije primijenio Zakon o ništetnosti protiv kojeg je glas bio digao i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, kao i naši pravni stručnjaci. Tako je predstojnica katedre za kaznenoprocesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. Zlata Đurđević u svom stručnom radu istaknula da nam Zakon o ništetnosti nije donio ništa novo što već nismo imali u spomenutom ugovoru iz 1997. i Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima iz 2004. godine.

O suštinskom razlogu vraćanja optužnica Srbiji, ministar Miljenić je rekao:

– JNA je ubijala ljude u Vukovaru, a Srbija sada postupa po njihovim optužnicama!? Osim toga, u tim optužnicama govori se o genocidu, a 21 godinu u Srbiji ništa nisu radili ni postupali po tim optužnicama koje se uz to temelje na iznuđenim izjavama ljudi koji su oteti i odvedeni u srbijanske logore – kaže ministar. Na opasku kako bi, da je razuma, u Srbiji poništili optužnice bivše JNA, dodao je: - Njihov državni tužitelj mogao je jednostavno odustati od njih. Sam Vladimir Šeks mi je rekao da je njegov odvjetnik koji mu je u Srbiji dan da ga zastupa po službenoj dužnosti još prije godinu dana napisao prigovor protiv optužnice, na koji mu sud do danas nije odgovorio. A nama ponovno šalju te optužnice!?

Očito je riječ i o reakciji na oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču, jer su poslane petnaestak dana nakon toga, dodajemo.

Prešutjeli smo

– Ma da! Mi to nismo htjeli isticati, prešutjeli smo, a mogao sam kao ministar tada rastrubiti da sam im vratio optužnice. I u svom odgovoru kad sam im 5. ili 6. prosinca vratio te optužnice napisao sam da mi s njima želimo postići cjelovit sporazum nacrt kojega smo im poslali u ožujku prošle godine. Ali, do danas se o tomu nisu očitovali – kaže Miljenić, koji se sa srbijanskim ministrom pravosuđa susreo samo jednom, u Beču, ali i tada su se samo kurtoazno pozdravili. Srbija sada može inzistirati na međunarodnoj tjeralici Interpola, ali prema sporazumu iz Dohe (nakon slučaja uhićenja Ejupa Ganića), koji još nije testiran, može se uložiti prigovor na takvu tjeralicu. Inače, preostaje nam da čekamo da u Srbiji prevlada razum, slaže se i ministar:

– To su za njih bolna pitanja i očito treba proći neko vrijeme.

Piše: Marinko Jurasić/VLM

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura