Udruga ratnika: postavljanje dvojezičnih napisa čin veleizdaje


Postavljanje dvojezičnih napisa čin veleizdaje

ZAGREB, 15. siječnja 2013. -Postavljanje dvojezičnih napisa na javnim institucijama u Vukovaru u ovom bi trenutku bio čin veleizdaje, poručila je danas Udruga ratnika hrvatskog obrambenog rata iz koje traže ponovno utvrđivanje broja Srba u Vukovaru i 20-godišnji moratorij na primjenu Zakona o pravima nacionalnih manjina na tom području.

S konferencije za novinare održane ispred Hrvatskog sabora pozvali su sve "slobodoumne Hrvate i Hrvatice" da im se pridruže na prosvjednom skupu u Vukovaru u subotu, 19. siječnja, na kojemu će biti donesene odluke koje će proslijediti Saboru i Vladi.

Podatke od 34,8 posto srpskog stanovništva u Vukovaru ocjenjuju lažnima i traže ponovno utvrđivanje koliko na tom području ima Srba. Naime, po sadašnjem popisu uvođenje dvojezičnosti je u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, koji članovima manjina jamče prava na korištenje i isticanje vlastitog jezika i pisma.

"Tražimo da se Vlada i Sabor očituju o tome da ćirilici nema danas mjesta u Vukovaru. Za nas Vukovarce ona bi sada značila nož u leđa, a za 10 do 15 godina bit će nož u prsa", rekao je u ime udruge, organizator prosvjednog skupa koji će se održati u Vukovaru pukovnik Petar Janjić Tromblon.

Uvođenje dvojezičnih napisa nazvao je ponovnom veleizdajom, koja je počinjena 2002. godine (kada je donesen zakon), a ovjerena 2010. u hrvatskom parlamentu.

Tražimo istražni postupak kojim bi se točno utvrdilo koliko je ukupno pripadnika srpske nacionalne manjine na teritoriju grada Vukovara jer točno znamo da su sadašnji podaci "neistina i laž na temelju koje oni postižu svoje političke ciljeve u svrhu podrivanja samostalne RH i gaženja žrtava Domovinskog rata", rekao je Tromblon.

Istaknuo je i da će tražiti moratorij od najmanje 20 godina na primjenu zakona jer smatraju da je toliko vremena potrebno ovoj vladi da utvrdi točan odnos stanovništva u Vukovaru, s obzirom na to koliko im je vremena trebalo da objave popis stanovnika 2011. godine.

Iz udruge su danas donijeli i dvije ploče s ćiriličnim napisima Sabor Republike Hrvatske i Vlada Republike Hrvatske, koje će, kažu, urudžbirati u Saboru pa neka ih se postavi na najvažnije hrvatske institucije u kojima je, po Troblonovim riječima, više Srba nego što ih u postotku ima u Vukovaru.

Uz Petra Janjića, na konferenciji su bila još dva predstavnika udruge.

(Hina) xvlar yaz

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura