Grad Vukovar- 15 godina mira i tolerancije


Dan mira (Foto: A. Lovrić)

Svečanim skupom "Grad Vukovar - petnaest godina u miru i toleranciji" u Vukovaru je obilježena 15. godišnjica završetka mandata UNTAES-a i mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. Tim procesom, koji je završio 15. siječnja 1998., završila je mirovna misija snaga UN-a u hrvatskom Podunavlju čime je završen proces mirne reintegracije ovog područja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Podsjećajući na ovu uspješnu operaciju Ivica Vrkić nekadašnji predstojnik Ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u hrvatskom Podunavlju rekao je da nimalo nije bilo lako raditi u prostoru čiji stanovnici ni pod koju cijenu nisu htjeli prihvatiti činjenicu da se taj prostor vraća u okrilje hrvatske države gdje i pripada i da im dolazi hrvatska vlast. Govoreći danas u Vukovaru čiji je i počasni građanin na što je kaže iznimno ponosan, Vrkić je naglasio kako „ danas, kada neki pokušavaju osporiti doseg mirne reintegracije ne preostaje ništa drugo poručiti da je u moru prepucavanja bolje ispaliti i milijun riječi nego samo jedan metak“.

Nnekadašnja predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja, ubrzanog povratka i normalizaciju života Vesna Škare Ožbolt smatra kako mir u Vukovaru više nitko i ništa ne može poljuljati, a predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko je rekao kako smo danas u poziciji da slavimo mir i mirnu politiku, a osuđujemo rat. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo je govoreći o Vukovaru danas, 15 godina nakon završetka mandata UNTAES-a naglasio kako se imamo čime pohvaliti navodeći pritom gospodarske projekte i stipendije vukovarskim studentima.

Kada je riječ o uvođenju dvojezičnosti Ministar uprave Arsena Bauka danas je u Vukovaru izjavio „ što se tiče izvršne vlasti ona je dužna po Ustavu, po zakonu i po prisegi koju sam kao ministar položio u Saboru, dužan sam provoditi zakone“.

Mirovnim procesom koji je završio 15. siječnja 1998., završila je mirovna misija snaga UN-a u hrvatskom Podunavlju čime je završen proces mirne reintegracije ovog područja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Tijekom svečanosti održane u Hrvatskom domu u Vukovaru prikazan je film kojim je napravljen presjek događanja kako je Vukovar iz poratnog beznađa i potpuno razrušenog stanja 15 godina kasnije krupnim koracima grabi ka svom nekadašnjem statusu. Svečanost obilježavanja Dana mira u Vukovaru svojim su glazbenim nastupima obogatili učenici vukovarskih škola.

Piše: Amalija Lovrić/hrv.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura