Dvojezičnost trese Vukovar - odlučno NE dvojezičnim natpisima (VIDEO)


Dvojezičnost trese Vukovar - odlučno NE dvojezičnim natpisima

U Vukovaru je obilježena 21. obljetnica priznanja Hrvatske i petnaesta obljetnica mirne reintegracije. No, herojski grad više nego ikad tresu podjele zbog uvođenja dvojezičnih natpisa nakon što je popisom stanovnika utvrđeno da u njemu Srbi čine više od trećine stanovnika.

Kako u Vukovaru ne bi osvanuli ćirilični natpisi, u Zagrebu se pred Saborom pozivalo na moratorij Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama.

"Za nas Vukovarce ćirilica znači nož u leđa, a za deset 15 godina biti će nož u prsa", kazao je pukovnik Petar Janjić Tromblon.

Na ovom je mjestu, kao i ostalim ustanovama i ulicama već danas uz latinični trebao stajati i ćirilični natpis, no braniteljske udruge i većina desnih stranaka kazale su kako to neće dopustiti. Vukovarski je župan to u pismu zatražio i od predsjednika Ive Josipovića.

"Nisu zarasle rane tragedije Vukovara, nisu odgovarali zločinci za zločine što su ih počinili, donositi kabinetske odluke, a ne sagledavajući situaciju u Vukovaru, vraćanje je koraka unazad", poručio je Božo Galić iz HDZ-a.

Iako to trećini srpskog stanovništva jamči Ustavni zakon, dvojezične table još nisu postavljene, pa se Vukovarci pribojavaju da bi natpisi mogli biti zamijenjeni pod okriljem noći.

"Od države bi bilo malo neozbiljno da po skrivećki provodi svoje zakone. Prema tome kada to bude napravljeno bit ćete obaviješteni i pozvani", istaknuo je ministar uprave Arsen Bauk.

Branitelji traže provjeru popisa stanovništva, jer smatraju kako onaj iz 2011. godine, prema kojem u Vukovaru živi gotovo 35 posto Srba, nije istinit. Vukovarski Srbi traže poštivanje zakona.

"Srpsko pismo ćirilica nije nastalo na mržnji prema drugim narodima, nego na ljubavi prema svom narodu. Ja nisam odgovoran za ovaj zakon, onaj koje odgovoran, nek vam da odgovor", rekao je SDSS-ovac Dragan Crnogorac.

Sve se to događa na 15. obljetnicu završetka mirne reintegracije u kojoj je Podunavlje vraćeno Hrvatskoj.

"Neka se primjeni zakon tako da se provjeri da li svi žive na tim adresama, jer sad imamo novi zakon o prebivalištu, gdje se može vrlo lako izbrisati nekoga tko ne živi tu, ima tu još puno posla", dodala je Vesna Škare Ožbolt, bivša predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja, ubrzanog povratka i normalizaciju života na ratom stradalim područjima Hrvatske.

Dok branitelji u Vukovaru pozivaju na prosvjed 2. veljače, vukovarski branitelji u Zagrebu, isto traže 19. siječnja. U međuvremenu su za Sabor i Vladu pripremili dvojezične natpise, te ih ondje i službeno urudžbirali.

Cijeli video prilog iz RTL DANAS pogledajte:

RTL DANAS, 15. siječnja 2013

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura