Prosvjed "Vukovar nikada neće biti Bykobap" (FOTO)


Petar Janjić Tromblon - predsjednik Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata (Foto: Vlado Kos / CROPIX)

VUKOVAR, 19. siječnja 2013. - S prosvjednog skupa, koji je u organizaciji Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata održan na vukovarskom Trgu Republike Hrvatske pod nazivom "Vukovar nikada neće biti Bykobap", od Vlade je zatraženo da donese odluku o odgodi primjene dvojezičnosti u Gradu Vukovaru, a od Hrvatskog sabora izglasavanje moratorija od 20 godina na primjenu dvojezičnosti u tome gradu.

Pozivajući Vladu i Sabor da odustanu od primjene dvojezičnosti u Gradu Vuikovaru, predsjednik Udruge Petar Janjić poručio kako bi uvođenje ćilićnog pisma u službenu uporabu u Gradu Vukovaru značilo "izdaju i poniženje" svih vukovarskih Hrvata i žrtava Domovinskog rata.

"Ćirilica je u Vukovaru 1991. godine počinila ekocid, kulturocid i genocid, a da ze te zločine ćirilica još nije odgovarala", kazao je Janjić zahtjevajući od mjerodavnih institucija da utvrde točan broj Srba u Vukovaru jer drži da je postotak pripadnika te nacionalne manjine od 34,87 posto, koliko ih je evidentirano u Vukovaru prema zadnjem popisu stanovništva, nerealan.

Janjić se u govoru dotaknuo i posjeta predsjednika Vlade Zorana Milanovića Beogradu izrazivši zgražanje tim Milanovićevim činom poručivši mu da je, kada je već išao u Beograd, tamo trebao i ostati.

Također je istaknuo i zahtjev za bržim pokretanjem sudskih postupaka protiv svih onih koji su sudjelovali u počinjenu zločina nad Hrvatima i nesrpskim stanovništvom u Domovinskom ratu.

Na skupu je govorilo i petanestak branitelja iz ostalih krajeva Hrvatske koji su došli iskazati potporu prosvjedu Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata uz zajedničku poruku kako se ne smije dopustiti uvođenje dvojezičnosti u Grad Vukovar.

Uz upotrebo nekoliko neprimjerenih riječi sa skupa je poručeno također kako se u Vukovaru "može govoriti i japanski i kineski ali ne i ćirilicom" te "neka idu u Srbiju" svi oni koji žele pisati tim pismom.

Udruga je dala Vladi i Saboru rok od 15 dana da ispune zahtjeve, ako se "ogluše", poručila da će inicirati osnivanje Nacionalnog obrambenog pokreta s ciljem "rušenja" aktualne vlasti svim dostupnim demokratskim sredstvima, rečeno je na skupu koji je popraćen zamjetnim policijskim osiguranjem.

(Hina) xzdra yjn

Fotogalerija: Vlado Kos / CROPIX

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura