Na velikom vukovarskom prosvjedu protiv ćirilice očekuje se 25.000 ljudi


Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je za 2. veljače 2013. najavio veliki prosvjed (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL)

'Mi ne bismo imali problem sa dvojezičnošću da je ne traže oni čiji predstavnici su ovaj grad porušili, protjerali ljude, promijenili demografsku sliku grada. Ne bismo imali ništa protiv da imamo uvjete kao u Istri, da nije bilo rata, da nije bilo ubijanja, protjerivanja. Dan danas nam se abolirani zločinci smiju ispod oka. To nikako nije ista situacija', kaže Damir Maduna iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je za 2. veljače 2013. najavio veliki prosvjed protiv najavljenog uvođenja dvojezičnosti u 'grad heroj'. Organizatori prosvjeda traže moratorij od 50 godina na uvođenje dvojezičnosti, no premijer Zoran Milanović ovih je dana u Hrvatskom saboru odbacio takvu mogućnost. 'Vidite li vi drugo rješenje?', upitao je oporbu.

- Osnovna poruka prosvjeda je naše protivljenje uvođenju ćiriličnog pisma za koje smatramo da se uvodi na brzinu i da neće donijeti dobro nikome, ni Hrvatima ni Srbima. Ono će samo pogoršati sigurnosnu situaciju u gradu, bit će vjetar u jedra 'traktoristima' koje smo gledali za pravoslavni Badnjak u Borovu. Ekstremisti u dijelu srpskog naroda će to shvatiti kao svoju pobjedu. Hrvati će to doživjeti kao poraz i građani Vukovara neće od toga imati nikakve koristi - kaže nam Damir Maduna iz Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara.

Nije Vukovar Istra

Maduna naglašava kako pripreme za prosvjed teku dobro te kako su sve bitne stvari dogovorene i iskoordinirane. S obzirom na velik interes, najavljene autobuse iz mnogih hrvatskih gradova, Bosne i Hercegovine te dva autobusa iz Austrije, organizatori očekuju 20 do 25.000 prosvjednika. Ovih se dana spominje i mogućnost potpisivanja peticije.

- Mi o tom razmišljamo, ali to je korak s kojim namjeravamo krenuti nakon prosvjeda, ovisno o odgovoru koji ćemo dobiti od institucija države i grada - kaže Maduna te odbacuje usporedbe dvojezičnosti u Istri s najavljenom u Vukovaru.

- To nije isto. Mi ne bismo imali problem sa dvojezičnošću da je ne traže oni čiji predstavnici su ovaj grad porušili, protjerali ljude, promijenili demografsku sliku grada. Ne bismo imali ništa protiv da imamo uvjete kao u Istri, da nije bilo rata, da nije bilo ubijanja, protjerivanja. Dan danas nam se abolirani zločinci smiju ispod oka. To nikako nije ista situacija.

'Sabo smatra da će dobiti glasove Srba'

Zbog podrške uvođenju dvojezičnosti Stožeru se zamjerio i SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

- U sukobu smo s gradonačelnikom koji je kao branitelj Vukovara otvoreno stao na stranu uvođenja ćirilice, na stranu manjine, onih 20 posto koji to žele. Zanemario je stavove 80 posto građana. Zbog toga ga osuđujemo i smatramo to politikanstvom. Bliže se lokalni izbori, a imamo saznanja da Srbi neće imati svog kandidata. Vjerujemo da on smatra da će dobiti glasove Srba - kaže Maduna. Dodaje i kako Stožer smatra da se najavljeno uvođenje dvojezičnosti se ne odnosi samo na table s imenima institucija.

- Srbi će uvođenjem dvojezičnosti imati pravo na uporabu pisma i jezika u komunikaciji sa pravosuđem, upravom… Znači, ljudi koji će raditi u tim institucijama morat će znati ćirilicu i srpski jezik, a to neće biti Hrvati. Kod većine radnih mjesta će to biti uvjet i Hrvati će biti diskriminirani.

Priprema se ustavna tužba

No, s obzirom na to da državni vrh ne pokazuje znakove od odustajanja uvođenja dvojezičnosti u Vukovar, postavlja se pitanje - što će Stožer učiniti ako dvojezičnost bude uvedena?

- Mi ćemo sve poduzeti da ne bude. Pripremamo i ustavnu tužbu i niz raznih mjera i postupaka. Nećemo stati samo na prosvjedu. Imamo plan za dalje. Pozvat ćemo narod, javnost i vlasti da nas u tome podrže. Konkretni zahtjevi će biti definirani na skupu - objašnjava nam Maduna.

Prosvjed će se održati 2. veljače 2013. godine na Trgu dr. Franje Tuđmana u Vukovaru s početkom u 12:05 sati.
Piše: Zvonimir Stupar/dnevno.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura