Vukovar: Ćirilica je nevidljivi zid koji dijeli Hrvate i Srbe


Podrška prosvjedu protiv dvojezičnosti - NE ćirilici

Možete li zamisliti da naziv Ulice 204. vukovarske brigade sutra osvane i na ćirilici? Ili da se to dogodi na osnovnoj školi koja nosi ime Siniše Glavaševića, jednog od dvije stotine Vukovaraca mučki ubijenih na Ovčari?

Nisam branitelj, u ratu sam bio dijete, ali zamislite kako će se tek osjećati netko tko je branio ovaj grad ili onaj tko je u ratu nekoga izgubio - odgovara protupitanjem na upit što misli o uvođenju ćirilice čovjek u ranim tridesetima.

Onaj nevidljivi, stakleni zid koji je do sada dijelio vukovarske Hrvate i Srbe kao da se, zbog ćirilice, pretvara u betonski.

Prije tri tjedna u Vukovaru je obilježena 15. obljetnica završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, jedinog u ratu okupiranog područja koji je u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen mirnim putem. Od tog 15. siječnja 1998. u Vukovaru se gradio krhki suživot, a tamošnji su političari, bez obzira na nacionalnost, taj grad isticali kao primjer da se unatoč ratnim strahotama ipak može živjeti zajedno.

Međunacionalni incidenti uistinu su bili rijetki, ništa učestaliji nego u dijelovima Hrvatske koje je rat, za razliku od Vukovara, zaobišao ili samo okrznuo. A onda je, nakon objave rezultata popisa stanovništva i činjenice da je u Vukovaru više od trećine Srba, što im jamči upotrebu manjinskog pisma i jezika u javnom životu, ćirilica zamutila vodu.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura