U Dalju i ulica stradalih hrvatskih policajaca ima natpis na ćirilici


Ivan Kovčalija ispod ploče s imenom njegova poginula rođaka (Foto: 'Branimir Bradaric/Vecernji list')

Na današnjem prosvjedu protiv uvođenja ćirilice u Vukovar čelnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji su i organizatori prosvjeda, očekuju da će se okupiti i do 30.000 građana iz cijele Hrvatske. Zlatko Komšić, jedan od glasnogovornika Stožera, kaže kako su do sada dobili potvrde o dolasku više od sto autobusa, kojima treba dodati i one koji će u osobnim aranžmanima doći u Vukovar.

Dolazak su najavili branitelji, brojne braniteljske udruge, navijačke skupine kao i neke poznate osobe iz javnog života. Iako to iz Stožera ne žele potvrditi, ali ni demantirati, spominje se i mogućnost dolaska Ante Gotovine i Mladena Markača.

– Pročitat ćemo proglas Stožera i naše zahtjeve predsjedniku RH, Saboru i Vladi – najavio je Komšić. U Stožeru ne žele govoriti što zahtijevaju, ali s obzirom na prijašnje izjave, može se očekivati da će biti zatražen moratorij na uvođenje ćirilice kao i provjera točnosti popisa stanovništva iz 2011. godine.

U isto vrijeme najavljeno je i održavanje redovite sjednice Gradskoga vijeća na kojoj će se razgovarati o izmjenama Statuta grada Vukovara. Jedan je to od preduvjeta da bi se dvojezičnost mogla početi primjenjivati, a što se, neslužbeno, očekuje polovicom veljače. A kako dvojezičnost funkcionira u praksi može se vidjeti u Dalju, selu udaljenom desetak kilometara od Vukovara u kojemu je tijekom rata stradalo stotinjak osoba.

– Ovo je zapravo legalizacija zločina, ali ništa nismo mogli napraviti. To je napravljeno tijekom 2009. Bilo je i slučajeva skidanja ploča, ali se s vremenom sve smirilo. Tražili smo pomoć i iz tadašnje Vlade RH i iz županije, ali nam je samo rečeno da je to zakon – rekao je Ivan Kovčalija, predsjednik Udruge branitelja Dalja i ratni zapovjednik policije.

Već četiri godine u Dalju, koji je dio općine Erdut u kojoj Srbi čine oko 56 posto stanovništva, ćirilične natpise nose i nazivi ulica dvadeset stradalih hrvatskih policajaca kao i Ul. Hrvatske Republike, Ul. kardinala Alojzija Stepinca, Josipa Kozarca...

Jugoslav Vesić, načelnik općine Erdut, kaže da u protekle četiri godine nisu imali većih problema. Kazao je i da je općina Erdut još 2001. imala uvjete za dvojezičnost.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura