Tko ošteti tablu s hrvatskim grbom, uvrijedio je hrvatsku državu


Prva granična ploča s imenom Republika Hrvatska uTerezinom Polju - 15. rujna 1991

Table s ćiriličnim napisama u Vukovarsko-srijemskoj županiji imat će napet život, obzirom da mnoge udruge i pojedinci najavljuju kako će ih skidati, bez obzira na posljedice. A koje će posljedice zapravo biti, u državi i nisu za sada najsigurniji.

Ministar uprave Arsen Bauk za Novi list je kazao kako će njegovo ministarstvo, koje je i zaduženo za birokratski i operativni posao postavljanja tabli, raditi što i inače radi.

- Ukoliko netko skine tablu u Vukovaru napravit ćemo isto što bi napravili u bilo kojem drugom slučaju: postavit ćemo novu. A naravno, tko ošteti ili otuđi tablu s hrvatskim grbom, taj je, najblaže rečeno, uvrijedio hrvatsku državu, kaže Bauk.

No, vrijeđanje Republike Hrvatske i nije neko kazneno djelo, nešto slično tome je tek "Povreda ugleda Republike Hrvatske", ali pravni stručnjaci koje smo kontaktirali smatraju kako u slučaju skidanja ovih tabli ne bi mogli govoriti o tome.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno policije, za sada se nisu željeli izjašnjavati o tome čime bi se mogli teretiti oni koji bi sportski skidali table sa ćiriličnim natpisima. Sama najava da će se to raditi teško da se može biti kažnjiva, osim kad bi se išlo na izuzetno restriktivnu primjenu Zakona o suzbijanju diskriminacije, ali takva bi primjena dovela do stotina tisuća prekršajnih postupaka na godišnjoj razini.
Stoga će i policija morati čekati hoće li se netko zbilja odlučiti na skidanje tabli, javno ili pod okriljem noći, kako god.

No, ni sad nije najjasnije što će se raditi i nakon što se potencijalno takvo što dogodi. Naime, prva je stvar što će se u policiji morati odlučiti radi li se o prekršaju ili kaznenom djelu. Ako odluka bude da je kazneno djelo, radit će se o oštećenju tuđe stvari, 235. članku Kaznenog zakona, kojim je predviđena kazna do dvije godine zatvora. Ukoliko se pak krene na prekršajno kažnjavanje, možda je malo bizarno, ali pravnici se slažu kako se tada uopće ne bi mogao primjeniti Zakon o suzbijanju diskriminacije, već će se morati prijavljivati remećenje javnog reda i mira. Zakon o suzbijanju diskirminacije, naime, prije svega je usmjeren zaštiti pojedinaca i pravnici smatraju kako u prekršajnim odredbama ovog dokumenta jednostavno nema osnove za goniti osobe koje bi skinule table. Pri tome, važno je napomenuti da se potencijalne počinitelje ne bi moglo goniti i prekršajno i kazneno, jer je Hrvatska zbog takvog dvostrukog kaznenog i prekršajnog progona ispaštala pred Sudom za ljudska prava.

Kako se neslužbeno saznaje iz policijskih krugova, za sada je ideja da će se prvi ovakav incident najvjerojatnije sankcionirati blago, kako se ne bi poticala dodatna napetost. Strože odredbe, odnosno kazneni progon zbog uništavanja tuđe stvari, radile bi se tek nakon ponavljanja incidenata. No, sve će se to, ukoliko dođe do napetosti, rješavati s nadležnim Općinskim državnim odvjetništvom u Vukovaru.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura