25.000 prosvjednika u Gradu Heroju: Proglas Stožera za obranu hrvatskog Vukovara-Branili smo Vukovar, a ne Bykobap! (VIDEO-FOTO)


Hrvatska za Vukovar - Grad Heroj

Vukovar, 2. veljače 2013. - Rijeke građana iz cijele Hrvatske došli su prosvjedovati protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru. Stigli su iz cijele Hrvatske, kako je i najavljeno, iz Zagreba, Splita, Zadra, Kutine i drugih gradova.

"Gospodo na vlasti, dosta je bilo izdaje i silovanja Vukovara, i demokracije koju ovdje provodite.

Gospodine Milanoviću, prozivate nas javno u hrvatskom Saboru, za nedostatak, kako kažete „malo hrabrosti“.

Nas, koji smo i bez malo te hrabrosti, koje kažete da nemamo, branili ovaj grad puna tri mjeseca od najvećih krvoloka koje svijet može zamisliti.

Nas, koji smo nakon koncentracijskih logora po Srbiji, i progonstva diljem svijeta, odlučili prihvatiti i provesti mirnu reintegraciju, vratiti se u grad i sa tim istim neprijateljima pokušati živjeti u miru.

Ako smo, i bez to, malo hrabrosti, učinili sve ovo, zamislite što možemo i što ćemo učiniti sa puno hrabrosti.

Zato vam, gospodine Milanoviću, poručujemo: NE PRIJETIMO, NE TESTIRAJTE našu hrabrost i ne izazivajte nas!

Vama provođenje zakona „po sili zakona“, i to nad ogromnom skupinom najtežih civilnih i vojnih stradalnika Domovinskog rata, PROTIV njihovih osjećaja i volje, nije pitanje i znak, da sa tim i takvim Zakonima nešto nije u redu. Vama bi kao pravniku, to trebalo biti logično. No, za vas je to pitanje ispravne i uspravne države koju ćete postići uz pomoć kordona policajaca.

Nemojte ih, slučajno, slati na nas, jer to su naši prijatelji i suborci, a i naša djeca, i to vam ne bi oprostili, jako dobro znamo što imate na umu!

Govorite o ispravnoj i uspravnoj državi, nama preko čijih se leđa, ili bolje reći, duše, na najbolniji način prelama ne funkcioniranje pravne države na koju se tako rado pozivate.

Države, koja nije smogla snage ili volje ili čestitosti, profesionalne i ljudske, da otkrije, procesuira i sankcionira ratne zločine i zločince.

Države, koja ih je abolirala, pa ih sada susrećemo u gradu, na ulici, u javnim i državnim službama, na užas velikog broja vukovaraca i vukovarki, koje su etnički čistili, zarobljavali i odvodili u logore, silovali i pljačkali, odvodili u minska polja i na strijeljanja, a njih gotovo 5000 više nema među živima!

U tom slučaju vam ne pada na pamet pozivati se na ispravnu i uspravnu pravnu državu, iako se jako dobro zna da se pravo i pravda i zakonitost u tim slučajevima nisu ostvarili, tu u Vukovaru.

Sa takvima, VI, kao i sve druge vlasti do sada, radije pravite koalicije i političke trgovine, a krojili ste i još uvijek krojite Zakone koji bi se trebali ticati i nas, a da nas, o tome, ništa ne pitate, skrivajući pri tome svoju nesposobnost, podaništvo i nemoć iza leđa i zahtjeva Europske unije!

Stoga, mi, Stožer za obranu Hrvatskog Vukovar jedinstveni kao nikad do sada,

ZAHTJEVAMO!

1. Poduzimanje svih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina i zločinaca, poglavito onih koji već dugi niz godina stoje u ladicama DORH-a, a kao preduvjet svih pregovora sa srbijanskim vlastima neka bude traženje podataka o nestalim osobama.

2. ZAHTJEVAMO, da se, odmah i bezuvjetno, zaustave sve radnje vezane za provođenje Zakona o pravima nacionalnih manjina, propisanih Ustavom, dok se ne ispoštuju svi Zahtjevi ovdje navedeni, te Ustavni Sud u zakonskom roku ne donese odluku i odgovor na naše Zahtjeve koji su mu dostavljeni dana 1.veljače 2013.g.

3. ZAHTJEVAMO od hrvatske Vlade i hrvatskog Sabora, da odmah započnu sa promjenom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u smislu da se taj Ustavni zakon po točki 12, ne primjenjuje na grad Vukovar i njegovu okolicu, u znak poštovanja prema žrtvi Vukovara i vukovarcima koju je prouzrokovala suluda i genocidna velikosrpska agresija.

4. ZAHTJEVAMO, javnu raspravu u Saboru RH kojoj će nazočiti i članovi ovog Stožera, vezanu za nasilno i bezuvjetno provođenje Zakona o nacionalnim manjinama, jer smatramo da nisu ispoštovani određeni Zakoni a na osnovu čega su stvoreni umjetni uvjeti za provođenje Zakona o nacionalnim manjinama u Vukovaru.

5. ZAHTJEVAMO od državnih nadležnih institucija pravnu kontrolu i provedbu Zakona o prebivališnoj i boravišnoj adresi svakog građanina grada Vukovara, kao i javno objavljivanje popisnica sa zadnjeg popisa stanovništva, jer opravdano i činjenično sumnjamo u zakonsku ispravnost istog.

6. ZAHTJEVAMO od vijećnika gradskog Vijeća grada Vukovara, da odmah i bezuvjetno prekinu svako daljnje postupanje prema uređivanju Statuta grada, a kojim bi se pravno omogućilo provođenje ravnopravne uporabe srpskog jezika i pisma, dok se ne ispune ostali zakonom dani uvjeti i ne provedu predstojeći lokalni izbori.

7. ZAHTJEVAMO od gradonačelnika grada Vukovara, g. Željka Saboa, da se u roku od dva dana javno ogradi od zahtjeva za uvođenje srpskog jezika i pisma u službenu uporabu u Vukovaru, a ako to ne učini, podnese ostavku na dužnost gradonačelnika, jer ne zastupa interese i volju većine građana koji žive u Vukovaru. Ujedno ga i prozivamo jer nije učinio ništa da se nastali problemi oko uvođenja srpskog jezika i pisma aktualiziraju na najvišim razinama vlasti i koji nije ukazao na probleme koje će isti izazvati, te nije od svih u Vladi zatražio ozbiljno promišljanje o svemu.

Javno vas prozivamo, gospodo, koji ćete slijepo odobriti i potpisati provođenje ovog Zakona u gradu Vukovaru, da ćete - ISKLJUČIVO VI BITI KRIVI za narušavanje sigurnosne situacije u ovom gradu i okolici, rušenje stvorenog, kako vi nazivate, suživota, a u stvarnosti su trpljenja žrtve i agresora, koji se stvarao u posljednjih 15 godina.

Mi smo još živi, i Hrvati i Srbi, a naše ratne rane još nisu zacijelile.

Ne otvarajte ih ponovno i to na silu!

Prestanite gledati Vukovar iz Zagreba. Živite naš život zajedno sa nama!

U službi ste naroda, ovog puta poslušajte i naš glas!

Onih koji su vam omogućili vlast - branitelja, stradalnika, nezaposlenih, djece bez perspektive, seljaka, ribara, radnika bez plaća, svih obespravljenih, kojima ste indirektno i direktno oduzeli dostojanstvo čovjeka, misleći samo na sebe!

Poslušajte naše glasove, krajnje je vrijeme! To vam poručuju vukovarci i svi oni koji su uz nas !

I naša jedina poruka i odluka: NIKAD ĆIRILICU U VUKOVAR!"
- Stožer za obranu hrvatskog Vukovara jučer je podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima nacionalnih manjina. Očekujemo da se to riješi u našu korist. Ćirilica je u Vukovaru neprihvatljiva. Ratne rane još su svježe i duboke - rekao je Komšić.

Nastavio je govoreći da je lako govoriti o dvojezičnosti tamo gdje nije bilo toliko stradanja, te istaknuo da će Stožer tražiti, kao što je objavljen registar branitelja prema kojem ljudi mogu prijaviti 'lažnjake', objavljivanje i registra stanovnika Vukovara, kako bi se točno ustanovilo koliki je broj Hrvata, a koliki Srba.

- Zanima me da li bi u Istri ili Zagrebu pristajali na ćirilićne natpise da je tamo bilo toliko stradalih. U svakom slučaju nakon ovog prosvjeda očekujemo da će se odustati od uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, a ukoliko ne bude tako u travnju ćemo organizirati veliki prosvjed u Zagrebu - zaključio je Komšić.

Fotogalerija: Fotoagencija Pixsell
Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura