Sa skupa u Vukovaru od Vlade se traži da odustane od uvođenja dvojezičnosti (FOTOGALERIJA)


Provjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru (Foto: FaH/ ik)

VUKOVAR, 2. veljače 2013. - Sa prosvjednog skupa "Za hrvatski Vukovar-ne ćirilci" održanog ispred hotela "Dunav" nedaleko gradskog središta, od Vlade je zatraženo da "posluša" glas Vukovaraca i odustane od provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru i uvođenja dvojezičnosti, a premijeru Zoranu Milanoviću je poručeno da "ne testira i ne izaziva vukovarske branitelje".

Skup je organizirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, a na njemu se prema procjeni organizatora okupilo oko 20.000 prosvjednika.

Predsjednik stožera Tomislav Josić kazao je kako je stožer jučer podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te očekuje da Vlada odustane od njegove primjene do očitovanja Ustavnog suda.

U zahtjevima državnim vlastima, koje je Josić pročitao praćen burnim odobravanjem okupljenih koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske, zatraženo je i poduzimanje svih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina i zločinaca "poglavito onih prijava koji godinama stoje u ladicama DORH-a", te da se u Hrvatskom saboru održi rasprava o provedbi Ustavnog zakona, a kojoj bi nazočni bili i članovi stožera.

"Zahtjevamo od državnih institucija pravnu kontrolu i provedbu zakona o prebivališnoj i boravišnoj adresi svakog građanina grada Vukovara", kazao je Josić rekavši kako branitelji Vukovara zahtjevaju od članova Gradskog vijeća obustavu svih radnji na najavljenoj promjeni gradskog Statuta kojom bi se omogućilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovar.

Vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi s govornice je zamjereno što nije nazočan prosvjednom skupu te je od njega zatraženo da se u roku od dva dana ogradi od zahtjeva za uvođenjem dvojezičnosti, a u protivnom iz stožera očekuju da podnese ostavku na dužnost gradonačelnika.

"Ujedno ga i prozivamo jer nije učinio ništa da se nastali problemi oko uvođenja srpskog jezika i pisma aktualiziraju na najvišim razinama vlasti, niti je ukazao na probleme koje će to izazvati", rekao je Josić ustvrdivši kako će "oni koji potpišu provedbu Ustavnog zakona na razini Grada Vukovara biti isključivi krivci za narušavanje sigurnosne situacije u Vukovaru i suživota koji se stvarao u posljednjih petnaest godina".

"Gospodine Milanoviću prozivate nas javno u Hrvatskom saboru za nedostatak, kako kažete, malo hrabrosti, nas koji smo i bez malo te hrabrosti, za koju kažete da je nemamo, branili ovaj grad puna tri mjeseca. Nas koji smo nakon zatvaranja u koncentracijske logore pristali na mirnu reintegraciju, vratili se u grad i sa tim istim neprijateljem pokušali živjeti. Ako smo i bez to malo hrabrosti učinili sve ovo, zamislite što možemo i što ćemo učiniti s puno hrabrosti", rekao je Josić poručivši Zoranu Milanoviću da "ne testira i ne izaziva vukovarske branitelje".

Tijekom gotovo dvosatnog skupa, pročitan je i proglas Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u kojem je od državne i zakonodavne vlasti zatraženo da "okrenu točak koji je u Hrvatskoj krenuo u smjeru uništavanja svega do sada stvorenoga". Uz česte povike prosvjednika "Vukovar, Vukovar", državne vlasti optužene su u proglasu za nebrigu prema hrvatskom čovjeku, veliku nezaposlenost i nezadovoljstvo koje vlada među hrvatskim narodom te je vlastima poručeno da se ne stavljaju iznad naroda.

Među prosvjednicima, koji nosili brojne hrvatske zastave kao i zastave ratnih postrojbi te prosvjedne natpise poput "Vukovar ostaje "Vukovar", "Danas Vukovar, sutra Glina", "Vojislav Stanimirović je 20. 11. 1991. bio nazočan odvođenju ranjenika iz vukovarske bolnice" i druge, zamjećeni su i umirovljeni hrvatski generali, a od političara predsjednica HSP-a dr. Ante Starčevića Ruža Tomašić.

Blagoslovnu molitvu na početku skupa koji je simbolično započeo u 12,05 sati, tijekom kojega su puštana ratna radijska izvješća iz Vukovara 1991. godine novinara ratnog Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, izmolio je fra Ante Perković.

U programu na pozornici nastupila su brojna kulturno-umjetnička te vinkovački reper Shorty i vukovarski pjevač Branko Čulić.

Prosvjedni skup završio je pozivom prosvjednicima da dođu na veliki prosvjedni skup protiv dovjezičnosti u Gradu Vukovaru koji će stožer, kako je najavljeno, održati u travnju u Zagrebu.

Nakon skupa, prosvjednici, predvođeni članovima stožera, položili su vijenac i zapalili svijeću podno kamenog križa na ušću Vuke u Dunav.

Prema informacijama policije, prosvjedni skup u Vukovaru protekao je bez incidenata.

(Hina) xzdra ydd

Fotogalerija: Fotoagencija FaH/ik
Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura