I branitelji iz Splita, Imotskog.., stali u obranu Vukovara (FOTO)


I branitelji iz Splita, Imotskog.., stali u obranu Vukovara (Foto: Joško Dadić)

Vukovar, 3. veljače 2013. - Vukovarski prosvjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti, na kojem se okupilo više od 25 tisuća branitelja i građana, okupio je ljude iz cijele Hrvatske, i to je – uz poruke koje su upućene Vladi – još bitnije od samoga broja prosvjednika.

Dakako, nije on zanemariv, ali činjenica da su na prosvjed došli ljudi iz svih krajeva - od juga Dalmacije, pa sve do Dunava, uz čiju je obale i održan, najviše je pojačao snagu poruka koje je uputio Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, na čelu s Tomislavom Josićem.

Na vukovarski prosvjed, s kojeg je najavljen i novi, u travnju u Zagrebu, stigli su tako i branitelji iz Dalmacije – Splita, Imotskog, Sinja, Zadra... pred hotelom Dunav, u subotu već od 9 sati počeli su pristizati pripadnici Udruge veterana Četvrte gardijske brigade, Udruge specijalne jedinice policije BATT – Split, Udruge veterana 72. bojne Vojne policije, Časničkog zbora iz Splita, i Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit.

Svi su oni, tijekom skupa, isticali ponajviše upravo činjenicu da su u Vukovaru vidjeli suborce iz cijele Hrvatske. Kažimo i da se hrvatskim braniteljima na prosvjedu priključilo i dosta mldih, pa su tako blikim pljeskom pozdravljeni i Ultrasi, navijači vinkovačke Cibalije, koji su organizirano također došli pred hotel Dunav. Najviše zvidžduka na skupu "pobralo" je spominjanje imena premijera Zorana Milanovića, te ministra Arsena Bauka.

Nakon prosvjeda, svi sudionici prosvjeda su položili cvijeće i zapalili svijeće pred Kamenim križem na ušćuVuke u Dunav. Time su dodatno pokazali zajedništvo koje je u subotu vladalo u Vukovaru. Zabilježili smo sve to u priloženoj fotogaleiji, ali u izjavama koje smo zapisali u Vukovaru.

Zlatko Čipčić, presjednik Udruge veterana 72. bojne Vojne policije:

- Pod ćirilicom su počinjeni najveći zločini u povijesti čovječanstva. Zamlio bih Vladu da se, ako imaju imalo dostojanstva, zabave s pronalaženjem mrtvih i nestalih suboraca, njih tisuću i petsto, da njihove obitelji i djeca mogu obići njihove grobove. A ćirilicu ostavimo za neka druga vremena.

Brigadir Roko Mijić:

-. Nismo mi protiv provođenja prava manjina, kako to neki žele prikazati, poput ministra Arsena Bauka, koji je ovo proglasio antihrvatskim skupom. Neka se poštuje zakon, ali najprije neka se procesuiraju ratni zločinci u Vukovaru, a onda neka se ide na ostale zakone.

Božo Zadro, predsjednik Udruge vetarana 4. gardijske brigade:

- Vukovar je, kao što svi znamo, simbol stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. Moram reći da su, počevši od devedeset i prve, pripadnici pripadnici srpskog naroda ovdje promijenili sastav stanovništva nožem i puškom. Ubili su ovdje na tisuće Hrvata, silovali na stotine hrvatskih žena, opljačkali su hrvatsku imovinu.

Okupilo nas se ovdje danas više od 25 tisuća iz svih krajeva Hrvatske, s jasnom porukom sadašnjoj hrvatskoj vlasti: neka odustane od ovoga projekta, neka odustane od uvođenja ćirilice. To im poručuje 25 tisuća hrvatskih branitelja i civila iz svih hrvatskih branitelja, ali treba kazati da su se Hrvatima ovdje pridružili i pripadnici drugi naroda koji žive u Vukovaru, a bilo je ovdje i Srba koji su nas podržali.

Goran Zlopaša, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit:

- Na ovom skupu se osjetilo zajedništvo hrvatskog naroda kao devedeset i prve godine, kad smo svi zajedno ustali u obrane Domovine. Nadam se da ćemo nastaviti s ovakvim akcijama diljem Hrvatske, i to ne samo protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, nego zbog svih ostalih gorućih problema, pa tako i gospodarskih i socijalnih. A ministru Bauku poručujem neka se srami! Tko je on da za ljude koji su krvarili za ovu državu kaže da organiziraju protuhrvatski skup. To nema pravo nitko, a ponajmanje jedan Arsen Bauk. Ponavljam, neka se srami!

Ivica Glavota, predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BATT – Split:

- S ovog skupa su poslane jasne poruke, i ako gospoda iz Vlade znaju čitati i gledati, onda će valjda shvatiti na ovome nećemo stati. Gospodo, vidimo se u travnju u Zagrebu! A na skupu u Zagrebu pridružit će nam se i obespravljeni hrvatski radnici i studenti, jer nam je svima zajedno dosta kuda svojim suludim potezima ova vlast vodi našu napaćenu državu.

Kad pogledaju iz svojih ministarstava u koje su se uhljebili, kroz prozore svojih ureda, s druge će strane zaista vidjeti daleko broniju vojsku nezadovoljnika. Kojima nije dosta samo sulude ideje o uvođenju ćirilice u hrvatski Vukovar, nego i toga da svakodnevno Hrvati i pripadnici ostalih naroda ostaju bezu posla, svojih radnih mjesta, prava na egzistenciju. Posebice bih ovom prilikom istaknuo premijera Zorana Milanovića, na kojem je najveća odgovornost za katastrofalnu situaciju u Hrvatskoj, te dvojicu njegovih ministara, koji bi, da imaju obraza, odmah podnijeli ostavke.

To je Arsen Bauk, koji se osramotio izjavom da je ovo protuhrvatski skup, te ministar branitelja Predrag Fred Matić. Pa, ministru Matiću očito nije jasno da ga hrvatski branitelji ne podržavaju. Da ministar Matić ima imalo dostojanstva, bio bi stao uz vukovarske i sve ostale hrvatske branitelje i zajedno se suprotstavio uvođenju ćirilice. To, međutim nismo od njega doživjeli. Poručujem mu zato neka što prije uzme radnu knjižicu i ode iz Ministarstva branitelja, jer istinski hrvatski branitelji više neće sjediti za istim stolom i razgovarati s njim - zaključio je Glavota.

Tekst i foto: JOŠKO DADIĆ

Izvor: Dalmacija News

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura