Pupovac: Ustavni zakon ne može se mijenjati


Milorad Pupovac - potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) (Foto: FaH/ Damir SENČAR/ ik)

ZAGREB, 3. veljače 2013. - Milorad Pupovac, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), rekao je danas da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ne može mijenjati jer je sastavni dio hrvatskih međunarodnih obaveza, reagirajući na izjavu predsjednika Ive Josipovića da "ako se zakon ne želi poštivati, onda ga se mora mijenjati".

"Hrvatska je te obveze preuzela u vrijeme međunarodnog priznanja i pristupanja međunarodnim institucijama. Ne može se jedan zakon prihvaćati na međunarodnom, a osporavati na domaćem planu te izvan Hrvatske stvarati slika da se poštuju prava nacionalnih manjina, a ovdje ih gaziti", rekao je Pupovac za Hinu.

Josipović je, komentirajući jučerašnje prosvjede u Vukovaru protiv uvođenja ćirilice, danas izjavio da očekuje od stranaka u Hrvatskoj, posebice od onih koji su sudjelovale u vladama, da građanima objasne koja je važnost poštivanja ustavnog zakona, "a ako se zakon ne želi poštivati, onda ga se mora mijenjati". Rekao je i kako je pitanje uvođenja jezika i pisma dio programa prošle vlade u kojoj je SDSS bio u koaliciji, pa i sadašnje vlade.

Potpredsjednik SDSS-a pozdravlja što je predsjednik podsjetio da je to pitanje u programu već treće vlade koja je preuzela obveze prijašnih vlada. "Ustavni zakon postupno se provodi u pogledu dvojezičnosti i dvopismenosti, a netko se očito odlučio iz političkih razloga to zaustaviti i pretvoriti u političko pitanje koje narušava međuetničke odnose, međuetničku i političku toleranciju i obnavlja ratnu retorku i atmosferu", ocijenio je Pupovac.

Prihvatio je predsjednikov poziv političkim strankama, ali smatra da bi se uz njih i institucije države trebale suprotstaviti onima koji ne poštuju ustavni poredak i zakone Republike Hrvatske te "nakon toliko godina od rata nastavljaju ratnu retoriku i žele Hrvatsku držati u permanentnom ratnom odnosu prema nacionalnim manjinama, u ovom slučaju srpskoj".

"Kako drugačije protumačiti da su na skupu u Vukovaru došli ljudi u vojnim odorama i sa zastavama vojnih ratnih jedinica i pokliče da nije trebalo biti mirne reintegracije i da se sve trebalo riješiti Olujom", pita se Pupovac, izrazivši žaljenje što Josipović nije govorio o tome.

"Mediji su javljali da je skup prošao u pristojnoj atmosferi, no to su vrlo opasne izjave, kojih je posljedica bio napad na kafić i premlaćivanje jednog mladića", ustvrdio je Pupovac.

Policija je sinoć potvrdila da jučer u fizičkom sukobu ispred ugostiteljskog objekta u Borovu lakše ozlijeđen 21-godišnji mještanin Borova, ali je negirala kako taj sukob ima veze s prosvjednim skupom "Za hrvatski Vukovar- ne ćirilici".

(Hina) xagrb yln

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura