Svi osmaši morat će na dva dana u Vukovar - SPAVAT ĆE U VOJARNI


Djeca u posjetu vukovarskom groblju

Fred Matić i Željko Jovanović pripremaju nove projekte kojima će uvesti i praktično upoznavanje s tim poglavljem hrvatske povijesti.

Domovinski rat ulazi na velika vrata u škole – nakon što je posljednjih 20-ak godina ta tematika uglavnom našla mjesta samo u udžbenicima povijesti, i to u završnim razredima osnovne i srednje škole, ministri Fred Matić i Željko Jovanović pripremaju nove projekte kojima će uvesti i praktično upoznavanje s tim poglavljem hrvatske povijesti.

Kako je potvrdio ministar Matić, u Vukovaru se planira osnivanje Memorijalnog centra, javne ustanove koja će se posebno baviti edukacijom učenika iz cijele Hrvatske o temama iz Domovinskog rata.

U centar bi svake godine na dva dana dolazili učenici osmih razreda osnovne škole i tu se na licu mjesta upoznavali sa svim pojedinostima bitke za Vukovar, ali i o ostalim bitkama i događajima iz Domovinskog rata. Zasad je plan da taj posjet za učenike osmih razreda bude obvezan, ali centar će dakako cijele godine biti otvoren i svim drugim zainteresiranim školama i uzrastima, ali i građanima, tvrtkama, ustanovama i organizacijama iz cijele Hrvatske.

Uz to, planira se da u školske programe uđe kao obvezan, i to za sve učenike, najmanje jedan posjet godišnje ratištu koje je najbliže mjestu i školi koju djeca pohađaju. Na primjer, kaže ministar Fred Matić, djeca iz Zadra posjetit će Maslenicu.

Već dvadeset godina postoji pritisak javnosti da Domovinski rat nije dovoljno vrednovan u školskom sustavu. Sada planiramo učenje o toj temi na principima 21. stoljeća, s modernom, terenskom nastavom. Bunili smo se prije kada su nam u škole dolazili govoriti o Drugom svjetskom ratu. Sada će djeca imati priliku otići na autentična mjesta i čuti sve podatke koji ih zanimaju – kaže ministar Matić, inače po struci učitelj razredne nastave.

Iako su planovi tek u pripremi, a ministar Matić namjerava još provesti i javnu raspravu u koju će biti uključeni i branitelji, ali i šira javnost, već sada postoje vizure onoga što bi trebalo, na koncu, preporoditi i sam grad heroj Vukovar.

Javna ustanova Memorijalni centar osnovat će se 3. svibnja ove godine, na Dan grada Vukovara, a Ministarstvo branitelja osiguralo je inicijalna sredstva za centar do kraja godine – doznajemo od ministra Matića. To znači da bi, praktički, već od iduće godine hrvatski osmaši mogli stizati u Vukovar.

Tek treba vidjeti hoćemo li u početku taj dvodnevni program provoditi kao eksperimentalan, samo za nekoliko škola , ili za sve. U svakom slučaju, obvezan bi trebao postati školske godine 2014./2015. – kaže ministar Matić.

Što sve naše učenike osmih razreda čeka tijekom edukacije?

Svaki dan, ne računajući ljetne praznike i vikende, u Vukovar bi ulazilo desetak autobusa samo sa školskom djecom. Spavat će u vojarni, na vojničkim krevetima, a organizirano će slušati satove povijesti koje će im predavati stručne osobe iz redova branitelja ili mladi povjesničari koje će educirati pravi branitelji. Posjetit će sva važna mjesta u gradu, ali i u okolici, ako to žele, od Iloka do Kopačkog rita. Zadnje predavanje održat će se u Mirovnom centru, kako bi svi iz Vukovara otišli s porukama mira – ističe ministar Matić

Izvor: Jutarnji list

Braniteljski portal

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura