Osmaši će odlaziti u Vukovar i učiti o bitkama i herojima (VIDEO)


Dlaziti će u Vukovar i učiti o bitkama i herojima

Prvoga dana boravka u gradu na Vuki učenici bi učili o vukovarskoj bici, a drugog dana o Domovinskom ratu. Dnevno bi ga posjećivalo oko 300 djece iz cijele Hrvatske, a program bi bio otvoren i za sve druge građane.

Od školske godine 2014./2015. svi učenici osmih razreda osnovnih škola iz Hrvatske dolazit će u Vukovar gdje će učiti o stradanjima Vukovara i Domovinskom ratu uopće. Po zamislima ministra branitelja Predraga Matića posjet Vukovaru trajao bi dva dana te bi se prvoga dana učilo o vukovarskoj bici, a drugoga o Domovinskom ratu uopće. Planira se i da ovaj program postane obvezni dio školske nastave.

Bljesak, Oluja, Maslenica

– Tijekom svog posjeta Vukovaru osnovci bi bili smješteni u vojarni, a obišli bi sva mjesta stradanja u gradu poput Ovčare, Trpinjske ceste, Memorijalnog groblja, Kukuruznog puta, bolnice, Vodotornja… Tu bi iz prve ruke čuli što se sve događalo u Vukovaru i kako su se odvijale borbe. Drugoga dana doznali bi više o Bljesku, Oluji, Maslenici, ali i herojima poput Blage Zadre, Pauka, Gavrana i drugih, rekao je Matić. Na kraju posjeta gradu učenici bi slušali završna predavanja priznatih mirotvoraca iz Hrvatske i svijeta poslije kojih bi odlazili svojim kućama s porukom i željom da se nešto slično nikada ne ponovi. Po programu bi, nakon povratka u svoja mjesta, posjetili i ratište koje je najbliže njihovu mjestu stanovanja. Matić smatra da bi tako učenici dobivali kompletnu sliku o Domovinskom ratu.

Povelje prijateljstva

– Vukovar je imao tu nesreću da preživi rat i bude razoren. Ovo je način da mu razvijanjem ratnog turizma vratimo nešto, a da u isto vrijeme i djeca nešto nauče. Dnevno bi u Vukovar dolazilo 300-tinjak djece iz cijele Hrvatske, a program bi bio otvoren i za sve druge građane. Razmišljamo i da grad sklopi povelje prijateljstva sa svim gradovima u svijetu koji su imali slična iskustva tijekom raznih ratova – istaknuo je Matić. Početku realizacije projekta prethodit će osnivanje javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar u čiji bi sastav ušla sva mjesta stradanja u gradu, a koja bi i provodila cijeli program. Ustanova bi trebala biti osnovana u svibnju ove godine, do kraja godine trajalo bi njeno ustrojavanje, a od početka iduće godine krenuo bi eksperimentalni rad.

Piše: Branimir Bradarić/VLM

HRT: Veterani mira, 16. veljače 2013

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura