Ministarstvo branitelja o osnivanju "Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar"


Spomen dom Ovčara

ZAGREB, 29. ožujka 2013. - Ministarstvo branitelja otvara internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom Prijedloga Uredbe o osnivanju Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" čime je učinilo prvi korak u realizaciji najavljivanog projekta koji bi trebao obuhvatiti suvremeno učenje hrvatskih osnovnoškolaca o vrijednostima Domovinskog rata, ali i pokrenuti gospodarstvo i turizam u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćeno je danas iz tog ministarstva.

Ministarstvo branitelja će tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću održati i tri javne tribine, 12. travnja u Šibeniku, 19. travnja u Gospiću i 24. travnja u Vukovaru, a Javnu ustanovu će službeno predstaviti na Dan Grada Vukovara, 3. svibnja.

Ministarstvo navodi i da će se do kraja godine završiti s ustrojavanjem Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar", a već početkom sljedeće godine krenut će se s pilot projektom. Svojim punim kapacitetom Memorijalni centar će započeti već školske godine 2014./2015., ističe se u priopćenju.

Ministarstvo branitelja naglašava da se prijedlogom Uredbe namjerava dugoročno razriješiti upravljanje i održavanje objekata koji su izgrađeni na području grada Vukovara u spomen, na sjećanje i u slavu stradalima tijekom Domovinskog rata na području grada Vukovara. U tom smislu, kao osnovna djelatnost "Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar", predviđa se znanstveno istraživanje Domovinskog rata i bitke za Vukovar, prijevoz, smještaj i prehrana učenika i drugih posjetitelja.

Uz to, Ministarstvo branitelja je u sklopu projekta Memorijalnog centra osmislilo, uz potporu Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, i obavezni dvodnevni posjet učenika svih osmih razreda Vukovaru. Tijekom svog boravka u Vukovaru učenici osmih razreda učit će o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu uopće te o značaju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

U sklopu dvodnevnog posjeta osmaši će biti smješteni u vukovarskoj Vojarni, a posjetit će i najznačajnije vukovarske lokacije iz Domovinskog rata: Trpinjsku cestu, Spomen-obilježje mjesta masovne grobnice "Ovčara", Spomen-dom Ovčara, Hangare "Veleprometa", "Memorijalni centar Domovinskog rata" (Vojarna), Vodotoranj, Memorijalno groblje, "Mjesta sjećanja" u Općoj bolnici, Središnji križ, Dom ratnika Lužac, Spomen obilježje Bogdanovci, "Kukuruzni put" te ostala mjesta sjećanja na stradale u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata.

Na kraju dvodnevnog posjeta učenicima će biti održano i posljednje predavanje posvećeno miru, toleranciji i suživotu, simboličnog naziva "Škola mira". Kao zadnja etapa dvodnevnog programa predviđen je i posjet učenika ratištu najbližem mjestu njihova stanovanja.

Prema predviđanjima Ministarstva branitelja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Vukovar će godišnje posjetiti gotovo 50. 000 osmaša, odnosno 300 učenika dnevno.

Osim edukativnog dijela, Ministarstvo je projekt zamislilo kao bitan korak u osnaživanju turizma i gospodarstva na području cijele Vukovarsko-srijemske županije, u koji bi osim vukovarskih restorana, hotela i ostalih kulturno-povijesnih institucija bile uključene i zadruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čija bi primarna zadaća bila opskrbljivanje Memorijalnog centra prehrambenim proizvodima za osnovnoškolce i ostale posjetitelje.

(Hina) pp/xtdel ynpav

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura