Grad je bio meta: bolnica, dom umirovljenika...


Grad je bio meta: bolnica, dom umirovljenika...(agresija Srbije, odnosno JNA i srpsko-crnogorskih snaga i srpska okupacija Vukovara 1991.)Vukovar je okupiran, no upornom i žilavom višemjesečnom obranom njegovi branitelji spriječili su početni zamah i usporili očekivanu dinamiku napadnih operacija neprijatelja. Žrtvujući vlastite živote stvorili su prijeko potrebno vrijeme da se u ostalim dijelovima Hrvatske provede mobilizacija i ustroje nove postrojbe, te nabavi oružje i ostala sredstva ratne tehnike, kao i da hrvatsko vodstvo intenzivira diplomatske aktivnosti u cilju međunarodnoga priznanja.

I bolnica je bila meta - Najveći dio teksta preuzet je iz kataloga Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991., čiji Uvod je recenzirao dr.sc. Nikica Barić, a dio teksta o bitci za Vukovar savjetima i ispravcima nadopunio je brigadir HV-a Stjepan Sučić. Sugestijama je pomogla i Marija Alvir. U tekstu o bolnici korišteni su podaci iz izlaganja i radova dr. Vesne Bosanac, dr. Juraja Njavre, dr. Zorana Aleksijevića, dr. Borisa Kratofila, dr. Štefana Biroa, viših medicinskih sestara Binazije Kolesar i Agneze Aleksijević, sa simpozija održanoga u Vukovaru 17. studenoga 2005.

Popis žrtava ubijenih na Ovčari temelji se na Popisu identificiranih posmrtnih ostataka ekshumiranih iz masovne grobnice na Ovčari, Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i meñugeneracijske solidarnosti, te na podatcima koje su prikupili Neda Balog - Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Ivan Pšenica - Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, Danijel Rehak – Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, i drugi.

Fotografije snimljene u vukovarskoj ratnoj bolnici 1991. Centar je dobio od dr. Borisa Kratofila, fotografije razrušene bolnice od hrvatskoga dragovoljca i branitelja, pripadnika HOS-a Damira Radnića, a fotografije s Trpinjske ceste od nedavno preminuloga hrvatskoga dragovoljca i branitelja,pukovnika HV-a Marka Babića. Svima zahvaljujem.

Fotografije pripremila i složila u tekst: mr.sc. Ana Holjevac Tuković.

 

Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar domovinskog rata, 2007.

Skini knjigu u PDF formatu - Veličina 1,8MB

 Grad je bio meta: bolnica, dom umirovljenika...(agresija Srbije, odnosno JNA i srpsko-crnogorskih snaga i srpska okupacija Vukovara 1991.)" 

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura