Narodni list – podsjetnik na tradiciju novinarstva u Zadru


Narodni list - 150 godina tradicije novinarstva

Zadar, 25. studeni 2012. - Zadarski tjednik Narodni list, jedna od najstarijih novina u ovom dijelu Europe, ove godine obilježava 150 godina postojanja, te je jučer u gradskoj loži na Narodnom trgu predstavljen jubilarni broj povodom te važne obljetnice i tradicije novinarstva u Zadru.

Prvi broj zadarskog "Narodnog lista" izašao je 1. ožujka 1862. godine, a svojom pojavom, tekstovima i borbom za materinji, hrvatski jezik, pobudio je i međunarodnu javnost. Glasilo je izlazilo na talijanskom jeziku pod nazivom "Il Nazionale", a imalo je i Prilog k Narodnom listu na hrvatskom jeziku. Od 1869. godine tiskaju se usporedo "Narodni list" i "Il Nazionale", a od 1876. godine "Narodni list" izlazi samo na hrvatskom jeziku. Na stranicama "Narodnog lista" vodeći hrvatski intelektualci provodili su program Narodne stranke, zalagali se za udruženje Dalmacije s Hrvatskom, kao i za uvođenje hrvatskog jezika u javni život.

Prvi urednik "Narodnog lista" bio je ugledni humanist, povjesničar i znanstvenik Natko Nodilo. Uz njega, tadašnji napredni intelektualci koji su pisali u "Narodnom listu" bili su: Mihovil Pavlinović, Miho Klaić, Kosta Vojnović, Ivan Danilo i drugi. Nakon Nodilova odlaska iz uredništva,"Narodni list" uređuje Lovro Matić, potom i niz uglednika toga doba, od kojih je naznačajnije spomenuti Jurja Biankinija koji list u potpunosti uređuje na hrvatskom jeziku. Godine 1920., dolazi do nasilnog ugasnuća "Narodnog lista", zbog poznatog Rapallskog ugovora i skorašnje vlasti talijanskih fašista u Zadru.

Nakon Drugog svjetskog rata, 1946. godine, u Zadru ponovno izlazi "Narodni list". Kako se u to doba u Zagrebu nakratko pojavio dnevnik s istim nazivom, zadarski "Narodni list" prisiljen je privremeno promijeniti naziv u "Glas Zadra". Nakon prestanka izlaženja zagrebačkog glasila, "Narodni list" ponovno dobiva svoje povijesno ime kojeg nosi do današnjih dana.

O povijesti i značenju Narodnog lista, govorili su glavna urednica Narodnog lista, Simeona Pancirov, kao i prof. dr. sc. Gordana Vilović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

NL/AJ/bp

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura