Braniteljske udruge se na opterećuju Registrom branitelja, a HVIDR-a traži ispravak krivih podataka


Klaudio Vidaić - dopredsjednik zadarske HVIDR-e  (Foto: VOX.hr)

Objava Registra branitelja ne samo da otvara mogućnost prokazivanja onih kojima tamo nije mjesto, već i priliku da se isprave nepravilnosti u iznesenim podacima. Braniteljima posebno smetaju one vezanu uz trajanje njihovog ratnog puta. Pritužbe zadarskih branitelja su raznolike; ima onih kojima nedostaje nekoliko dana, drugima i po nekoliko mjeseci. Jedni od nadležnih institucija traže ispravak, drugima brojke ništa ne znače.

Tehnička pogreška

Prema Registru branitelja, Jere Zurak, predsjednik Udruge oboljelih od PTSP-a, proveo je 1.857 dana u borbenom sektoru pri MORH-u. Po njegovoj pak računici, nedostaje mu jedno mjesec dana, ali ne zamara se s time. Poklanja ih, kaže, državi za koju se borio.

Ljudi se žale na broj dana, da je bio ovoliki ili onoliki. Nekima nedostaje tri mjeseca, nekima i po šest mjeseci. Onima koji se bune jer su ostali bez dva, tri dana, njima bi dao po ušima. Mislim da se radi o čisto tehničkoj pogrešci. Tko je bio branitelj, bio je branitelj. Onog pravog branitelja to ne dira, komentira Zurak.

Ivana Haberle iz Udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar kaže kako podaci o (ne)borbenim danima uglavnom odgovaraju, a u njezinom su slučaju točni.

Ante Martinac, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata odgovara kako nije čuo kritike članova na račun točnosti podataka u Registru. Što se tiče njegovih, misli da su točni.

Vjerujte mi, nisam išao u detalje, dodaje.

Podaci u Registru branitelja nisu izazvali veće zanimanje u Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije. Uostalom, na toliko veliki broj branitelja, pogreške u podacima su neizbježne.

Žalbom do ispravka

Mi te podatke uopće ne gledamo. To je za nas staro. Gledali smo ih kada je Registar bio objavljen „inkognito“ i nismo primijetili da nešto nije u redu. Svi znamo gdje smo bili i ti su podaci nebitni, mišljenje je predsjednika Udruge Bože Belića.

Drugačijeg je ono dopredsjednika zadarske HVIDR-e Klaudia Vidaića.

Mislim da je svaki dan bitan i treba ga priznati čovjeku, jer onaj tko je bio u ratu zna koliko puta čovjek može stradati ili umrijeti u dva sata, a kamoli u dva mjeseca. Nažalost, ima dosta momaka kojima se jedan dio ratnog puta ne vodi u papirima. Najčešće se izostavljeni dani u samim počecima, prilikom prelaska iz jedne u drugu postrojbu, kaže Vidaić koji u objavi Registra branitelja vidi prigodu da zakinuti branitelji žalbom zatraže svoja prava, odnosno ispravak.

Autor: Nataša Rožić - ZADARSKI REGIONAL Izvor: voxportal.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura