Borko Šarlija Kesa - Da se njegovo ime i žrtva nikad ne zaborave


Preimenovanje Bihaćke ulice u Ulicu Borka Šarlije - Kese, hrvatskog branitelja (1960. - 1993.) - (Foto: Vedran Sitnica)

Ovo je znak pažnje da pokažemo da cijenimo sve što je dao za Zadar. Siguran sam da je bol roditelja i sestara neutješna, ali mi svojim postupcima želimo da roditelji budu ponosni i da ponos nadoknadi bol. Hvala još jednom za žrtvu i slobodu, rekao je Vrančić istaknuvši kako branitelji i danas imaju posla i da se treba čuti njihov glas

Dragi Borko Šarlija Keso, hvala na slobodi, čuvali te anđeli. S ponosom možemo reći da smo te imali za brata, prijatelja i zbogom brate, zbogom prijatelju, dio je govora kojim se Radislav Kamber, prijatelj i kum poginulog branitelja Borka Šarlije Kese ponovno oprostio s njim prilikom preimenovanja Bihaćke ulice u Ulicu Borka Šarlije - Kese, hrvatskog branitelja (1960. - 1993.).

Njegove riječi pročitao je Branko Dukić, predsjednik MO Stanovi, jer je Kamber bio preemotivan.

Na svečanom, ali i vrlo emotivnom preimenovanju ulice okupila se obitelj, prijatelji te suborci branitelja Borka Šarlije Kese, mnogobrojno izaslanstvo iz Grada te Ante Urlić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, koji je došao kao izaslanik predsjednika Ive Josipovića.

- Tužni smo i ponosni, ali i sretni zbog svega danas. Ipak, previše je emocija i teško je izraziti kako se osjećamo, ovo nas ponovno vraća 20 godina unazad. Ovako je kiša padala i na njegovom sprovodu, rekla je njegova sestra Marina, koja je cijelo vrijeme bila uz majku Anu i oca Ivana, sestre i ostalu obitelj, a koji su teško zbog emocija dolazili do riječi. Rekla je da su sretni što je njen brat dobio ulicu i zahvaljuju svima koji su sudjelovali u tome jer je on to i zaslužio.

- Keso se od samog početka uključio i aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu i obrani i sudjelovao je u brojnim akcijama pa tako i u akciji Maslenica gdje je u Paljuvu i teško ranjen te je, nažalost, dao svoj život i izgradio domovinu, rekao je Branko Morić, zapovjednik tenkista. Dodao je da je zaslužio da se ulica u kojoj se Borko Šarlija Keso kao dijete igrao nazove njegovim imenom i da se njegovo ime i žrtva nikada ne zaborave.

Sjećanje na dane prije 20 godina

- Ovo je svečani dan koji nas podsjeća na teške dane od prije 20 godina. Prije dvadeset godina prilike su omogućile da na čelo države stane velik čovjek dr. Franjo Tuđman, koji je dobio povjerenje naroda da ostvarimo svoj san o samostalnoj državi. Nažalost, srpski neprijatelji počeli su s agresijom koja je bila vrlo okrutna. Jedan od ciljeva bio je i grad Zadar, koji je danonoćno bio granatiran, a najčešći ciljevi su bili civilni. Sutra slavimo 20 godina od akcije Maslenica tijekom koje je oslobođen velik dio zadarskog zaleđa. Hvala svim braniteljima koji su ovo omogućili, moj poklon svima, rekao je gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić. Dodao je da je jedan od tih branitelja bio i Stanarac Borko Šarlija Keso, koji je puna srca dao što može, ali je na nesreću stradao i na ovaj način ga se sjećamo.

- Ovo je znak pažnje da pokažemo da cijenimo sve što je dao za Zadar. Siguran sam da je bol roditelja i sestara neutješna, ali mi svojim postupcima želimo da roditelji budu ponosni i da ponos nadoknadi bol. Hvala još jednom za žrtvu i slobodu, rekao je Vrančić istaknuvši kako branitelji i danas imaju posla i da se treba čuti njihov glas.

Ante Urlić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zahvalio je uime svih majci i ocu što su dali svoga sina kao viteza na oltar domovine.

- Hvala gradu što vodi računa da se ulice imenuju prema braniteljima jer bi to trebali raditi i drugi. Domovinski je rat bio pravedan i oslobađajući i budimo ponosni na to, zaključio je Urlić.

Preimenovanje ulice dio je programa obilježavanja 20. obljetnice Vojno-redarstvene akcije "Maslenica 93.".

Piše: Anamarija Bilan /Zadarski List

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura