Vojska koju slave umjetnici može računati na povijest


Uloga Voda je bila pokušaj povratka normalnog života u nenormalnim uvjetima, kazao je Bilosnić - (Foto: Zvonko Kucelin)

Skupina umjetnika u Zadru odlučila je oduhoviti život onima koji su poput miševa prisilno potjerani u rupe i vratiti im dostojanstvo. Upravo se u takvom apokaliptičnom raspoloženju javila potreba i želja za očuvanjem duha, tim više što je Zadar bio i u potpunoj medijskoj blokadi, dakle, javila se potreba za esencijom iz koje nastaje umjetnost, kazao je Bilosnić

U sklopu obilježavanja Akcije Maslenica u Kneževoj palači zadarski književnik Tomislav Marijan Bilosnić predstavio je svoju knjigu "Samostalni vod umjetnika" u kojoj je prikupljena i objavljena sva građa o djelovanju ovog Voda i njegovoj važnosti za Zadar u ratnim godinama.

Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar naglasila je kako je uloga Voda, kojeg su sačinjavali samo umjetnici, u vrijeme rata bila nemjerljiva.

Prisjećajući se vremena u kojem je Vod osnovan, Tomislav Marijan Bilosnić istaknuo je kako su se zadarski umjetnici, svjesni kako se kroz rat ne može proći neokaljan te kako on tjera čovjeka na odluku, opredijelili za kulturu, osobito jer je cilj zavojevača između ostaloga bio uništiti dušu grada kako bi ga kasnije lakše uništili i fizički.

- Skupina umjetnika u Zadru odlučila je oduhoviti život onima koji su poput miševa prisilno potjerani u rupe i vratiti im dostojanstvo. Upravo se u takvom apokaliptičnom raspoloženju javila potreba i želja za očuvanjem duha, tim više što je Zadar bio i u potpunoj medijskoj blokadi, dakle, javila se potreba za esencijom iz koje nastaje umjetnost, kazao je Bilosnić. A kako je istaknuo, jedno od najvažnijih poslanja Voda bilo je prikazati istinu svjetskoj javnosti.

- Stravične snimke masakra u Škabrnji, koji su počinile jugovojska i srpske paravojne jedinice, ondašnja srpska propagandna mašinerija uspjela je na australskoj televiziji prikazati kao "ustaški zločin" u navodnom srpskom selu Škabrnji, iako je riječ o mjestu sa stopostotnim pučanstvom hrvatske nacionalnosti. Članovi Samostalnog voda umjetnika uz pomoć Šime Ninkovića, zadarskoga zastupnika, svjedoka stravičnoga zločina u Škabrnji, u vremenu kraćem od dvadeset i četiri sata, svjetskim su sredstvima priopćavanja uspjeli poslati dokumentirani demant ove neistine. Tih dana na razne je adrese poslano više od tisuću slajdova i mnoštvo filmskog i video materijala koji je poslužio za probijanje informativne blokade u svijetu, kazao je Bilosnić prisjetivši se kako se jedan komplet našao i na stolu obitelji Kennedy.

Knjiga Samostalni vod umjetnika podijeljena je okupljenima na izložbi koji su na njenim stranicama imali priliku, rječju i fotografijom, vidjeti gdje je sve Vod nastupao, kakve su programe priređivali i koja je bila njihova glavna uloga, a to je, kako je naglasio i sam Bilosnić bio "pokušaj povratka normalnog života u nenormalnim uvjetima" te odavanje počasti hrbarima.

- Umjetnici slave samo vojsku koja brani domovinu, a vojska koju slave umjetnici sigurno može računati na povijest, zaključio je predstavljanje Bilosnić.

Piše: Valentina Mlađen /Zadarski List

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura