Obljetnica Maslenice prve velike operacije Hrvatske vojske


Blaž Beretin - Na predstavljanju monografije 1. gardijske brigade "Tigrovi" u Zadru (Foto: FaH/ ik)

Na današnji dan prije točno 20 godina počela je prva velika oslobodilačka akcija hrvatske vojske - "Maslenica '93", kojom je ponovno povezan jug i sjever Hrvatske. Akcija je trajala tri dana, a njome je oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovna luka Zemunik, te naknadno brana Peruča.

Neprijatelj je potisnut sa ruba grada Zadra(Crno) te je postignut glavni cilj, oslobađanje cestovne komunikacije i spajanje hrvatskog sjevera i juga.

Od kraja 1991.godine JNA i paravojne formacije zaposjele su i minirale stari maslenički most na jadranskoj magistrali. Cestovna komunikacija juga i sjevera Hrvatske bila je presječena a promet se odvijao preko otoka Paga i zatim trajektima Prizna-Žigljen. Nakon akcije postavljen je pontonski most u masleničkom ždrilu preko kojeg je tekao promet i uspostavljena veza slobodnog dijela sjevera i juga Hrvatske.

U akciji oslobađanja je poginulo 127 branitelja, a ranjeno ih je 158. Cijela operacija pripremala se u potpunoj tajnosti, a u tu svrhu su neposredno prije napada iskopčani svi telefoni na zadarskom području. Stoga je napad vojno-redarstvenih snaga zatekao i potpuno iznenadio neprijatelja.
Noć uoči početka operacije, hrvatski ratni zapovjednici u hotelu Kolovare s planom akcije, tada pod kodnim imenom 'Gusar', izlaze pred predstavnike UNPROFOR - a.

Svečanom akademijom obilježavanje VRA Maslenica

U Zadru će se obilježiti 20. obljetnica Vojno-redarstvene operacije "Maslenica '93.", a na obilježavanju će sudjelovati i predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović.

Trojica predsjednika će (u 10,30 sati) položiti vijenac i zapaliti svijeću u spomen na poginule hrvatske branitelje na Središnjem križu na Gradskom groblju Zadar, a zatim će (11 sati) položiti lovorov vijenac pred spomen obilježje 3. bojne 4. Gardijske brigade "Imotski sokolovi" (Ulica Ante Starčevića).

Nakon polaganja vijenaca održat će se svečana akademija u zadarskome Hrvatskom narodnom kazalištu (11,30 sati, Široka ulica 8), gdje je predviđeno obraćanje predsjednika Ive Josipovića, Josipa Leke i Zorana Milanovića.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura