Škare-Ožbolt: Utvrditi jesu li se stekli uvjeti za ćirilicu u Vukovaru


Vesna Škare-Ožbolt (Foto: FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ds)

ZAGREB, 1. veljače 2013. - Hrvatski Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina propisuje uvođenje dvojezičnosti u jedinice lokalne samouprave u mjestima gdje pojedina manjina čini jednu trećinu ukupnoga stanovništva i to nije sporno, ali u konkretnom aktualnom slučaju uvođenja dvojezičnosti, odnosno ćirilice u Vukovaru, s obzirom na specifičnost toga grada trebalo bi raspraviti i utvrditi je su li se za to stekli uvjeti, izjavila je za Hinu Vesna Škare-Ožbolt.

"Dobro bi bilo da saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina razmotri to pitanje i zaključi je su li se stekli uvjeti za uvođenje ćirilice u Vukovar", predlaže Vesna Škare Ožbolt, dugogodišnja hrvatska političarka koja je kao predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja i normalizaciju sudjelovala u projektu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

U tom kontekstu, navela je da je nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja svim manjinskim pripadnicima s tog područja, a i drugima, odobravan prigovor savjesti, odnosno pravo da ne služe vojni rok u Hrvatskoj vojsci, a upravo zbog specifičnosti odnosa u hrvatskom Podunavlju, djeca pripadnika srpske manjine nisu 10 godina u tamošnjim školama učili hrvatsku povijest.

"Ključno je dobiti odgovor na pitanje je su li se stekli uvjeti za dvojezičnost u Vukovaru", smatra Škare-Ožbolt i dodaje da Statut grada Vukovara omogućava izuzimanje, što znači da se od dvojezičnih napisa mogu izuzimati ulice, institucije itd.

Inače, u djelokrugu rada saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina su i poslovi utvrđivanja i praćenja provođenja politike, a u postupku donošenja zakona i drugih propisa ima prava i dužnosti matičnog radnog tijela u područjima koja se odnose na načelna pitanja, prijedloge i mišljenja u vezi s ostvarivanjem odredbi Ustava RH o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, ostvarivanje prava nacionalnih manjina utvrđenih Ustavom Republike Hrvatske i zakonima, i predlaganje mjera za ostvarivanje tih prava.

(Hina) xsšh yrkor

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura